Трайков: Износът на машиностроенето е надхвърлило предкризисното ниво

  • 21 февруари 2012 17:47

  • 848
  • 0
Трайков: Износът на машиностроенето е надхвърлило предкризисното ниво
©

Данните на БНБ сочат, че през миналата година износът на българското машиностроене и приборостроене надхвърлиха най-високия дотогава обем, достигнат в предкризисната 2008 година.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко по време на церемонията по откриване на завода на „Литекс Моторс" за производство на автомобили Great Wall.

По неговите думи, инвестицията в Ловеч ще даде допълнителен тласък в това отношение.

На събитието присъстваха министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, министърът на транспорта Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета, министърът на труда и социалната политика Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов и други официални лица.

"Няма как да не съм щастлив, че съм министър на икономиката, по време на чийто мандат отново започва производството на автомобили в България", каза още пред участниците в откриването министър Трайков. Той допълни, че през 2011 г. българското правителство подкрепи с 2.4 млн. лв. изграждането на пътя до завода.

Уверен съм, че това няма да е и последната китайска инвестиция в България, каза още министър Трайков. Той припомни, че България е подписала меморандуми за икономическо сътрудничество с провинциите Джъдзян и Дзянсу.

"Преговаряме и с Шанхай и провинция Гуандун и сме убедени, че инвестиции ще има и в новата икономическа зона в Божурище, чието планиране и разработване на подробен устройствен план са в много напреднала фаза", допълни той. Очаква се през тази година да започне изграждането на инфраструктурата. Индустриалната зона в Божурище се простира върху 2 млн. кв. м.

Последвайте канала на

Десислава Станева
848 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини