Трайчо Трайков: Концесионерите на шистов газ ще носят отговорността при екологична щета

  • 10 декември 2011 14:19

  • 2000
  • 21
Трайчо Трайков: Концесионерите на шистов газ ще носят отговорността при екологична щета
© булфото

Ако някога има добив на шистов газ в България, отговорността при евентуална екологична щета ще бъде изцяло за сметка на компанията - концесионер, обясни пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко по време на семинар за управлението на подземните богатства.

При водения дебат за добива на шистов газ трябва да се вземат предвид от една страна ползите, от друга - рисковете, каза Трайков. Икономическата целесъобразност на един проект не се подразбира по презумция, подчерта той. Ако сравняваме печалбата към направената инвестиция при проекта Бургас -Александруполис имаме инвестиция от държавата от най-малко 300 млн. евро при годишна печалба най-много от 30 млн. евро, докато при добива на подземни богатства имаме инвестиция от нула лв. с печалба от стотици милиони, даде пример министърът.
Рисковете от добива не можем да ги преценим просто така, затова искаме да дадем възможност на компанията "Шеврон", която проявява интерес към добив на газ по технологията "хидравличен удар" , да представи своята работна програма за оценка.
В света досега има две страни, които са наложили мораториум върху технологията за добив на газ от шисти - Франция и ЮАР, коментира още Трайков. Във всички останали страни се води дебат, подобен на този у нас, като в повечето случаи на технологията се гледа като на обещаващ вариант за добиване на нови ресурси при отчитане на рисковете, добави той.

Последвайте канала на

БТА
2000 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
Михаил

2012.04.21 | 03:04

21
Каква неограничена отговорност могат да носят за съсипването на околната среда при условие че не могат да я поправят?!?!?! Единствените които носят и ще носят отговорност за тази земя сме ние. Не бива да позволяваме на късогледите икономически интереси както на правителството така и на ЧУЖДИ компании да съсипват и малкото което е останало несъсипано за последните 22 години. Малко ли бяха протестите до сега срещу шистовия газ и правителството дали наистина си мисли че няма да се стигне до гражданско неподчинение, ако проклетите Шеврон дойдат да дупчат?!?! Премиерът наистина ще постигне нещо ако продължава с глупостите си и това ще е гражданска война.

2012.04.21 | 03:03

20
Мишооооооо, ква гражданска война бре? БеГе-то, вечно гето, е резерват на социалния мир! НИКОГА няма да има гражданска война в БГ по никакъв повод, освен да гръмнат 20-тина ентусиасти като теб и другите да си затраят. Чети "Под игото".
typalypa

2012.04.21 | 03:01

19
Te shte a nosat,a nie shte jiveem sas nea.........Ymnik
ники

2012.04.21 | 02:50

18
Трайчо, бедни ми продажни лобисте! Неограничена отговорност? За 1260 години ли? Поправя ли се непоправимото?? Проф. Константин Щерев, хидрогеолог : "Проучванията и добивът на шистов газ в Североизточна България ще застрашат химическо и радиоактивно замърсяване резервоара, снабдяващ цялото Лудогорие с питейна вода, смята хидрогеологът проф. Константин Щерев." "Във въглищата на т.нар. газоносни шисти, винаги се съдържа повишено количество природен уран. Уранът се разпада на радии, след това на радомии. Радият е най-голямата опасност, ако тези разтвори проникнат нагоре по шистените пукнатини и достигнат до водоносния хоризонт. Там вече нещата стават много тежки от гледна точка на това, че радият има период на разпадане 1620 години и това е другата опасност, която е доказана в редица случаи извън България. Всичките неща трябва да се подложат на много сериозна и строга преценка преди да се даде разрешение за проучване, а камо ли пък за добив."
Вожд индиански

2012.04.21 | 02:48

17
Скъпи сънародници - пардон, СЪПЛЕМЕННИЦИ, нема да се плашите! Канадско-базираната компания ПаркПлейс Енерджи, която се готви да рути шисти в район Вранино, Добричко, потвърди, че ДИВИЯТ ЗАПАД ДНЕС Е В ИЗТОЧНА ЕВРОПА!. За нас остава ролята на индианците, но великият бял колонизатор ще се погрижи, да живеем в хубав резерват. Ютуб вранино парк плейс енерджи
? БАЛОН

2012.04.21 | 02:47

16
Шистогазовата индустрия е поредният американски балон. Прогнозите за находища на шистов газ драстично се различават от реалните резултати. Защо ли? Тези компании играят на борсата. Продават акции. Когато обявиш многомилиардно находище, акциите скачат. Когато прогнозата се опровергае, акциите падат. Тогава си намираме ново "находище". Шеврон са обявили 25 млрда м3 находище в България. Айде да видим, дали прогнозата ще се потвърди. След като ни продупчат, изпразнят се, направят си кефа, продадат си акциите и си заминат по живо по здраво. В съединените щати шистите са на до 1800 м дълбочина. Там се нагнетява с налягане около 350 атм. Тук - 4000м и 800 атм. Къде е икономическата изгода? Тук НЯМА съществени находища на шистов газ. Това се знае прекрасно и от спътникови радарни снимки. Компаниите обаче нямат работа в САЩ и Канада. В 16 щата, вкл. Ню Йорк забраниха добиването на шистов газ. Англия, Франция също! Те сигурно са по-тъпи от нас?!?? Е? Звъннали са на Уорлик - абе я кажи на оня там, нашия, министър председателчето - трябва да започнем да фракаме в Булгаристан. И балончето се помпа. Акцийките скачат. Също така - докато разиграват театъра в северна България апетитите са насочени и към южна България и западно от София. Там шистите са плитки - 600 м. Така че, драги сънародници, гответе се и вие!

2012.04.21 | 02:47

15
Канадската компания LNG Energy е сключила сделка с TransAtlantic Petroleum, чрез която ще придобие 50% от бъдещия добив на шистов газ край Етрополе. Регистрирано е търговско откритие. Предстои да започнат да ни frack-ат. Също така районът на Плевен - Враца- Ловеч-Михайловград. Разпродават страната зад гърба ни, докато ни успиват със сладки приказки

2012.01.06 | 11:34

14
Трайчо продажен гъз такъв, дай да те гръмне някой тебе и цялото ти семейство, няма се плашиш ние после може да го съдиме понеже ще носи отговорността изцяло, и ако случайно го осъдиме някога и ако случайно вземеме парите някога, ще ги изпиеме за твое здраве.
Napishete v Google-"Bivol" i vizhte BSP-Mafiata

2011.12.12 | 12:24

13
Подател: евгени славков До: PRIMEMINISTER@GOVERNMENT.BG Относно: каво обяваяваш дали 1000 000 е взел Доган за КОНСУЛТАНСКИ ??? Ами в СЦЕНАРИЯ ти написаха така.Ти как ще ЕНЕРГЕзираш България? Да не забравиш да кандидатстваш и за рекламен agent на батерии-ЕНЕРГАИЗЕР Дата: Събота, 2011, Ноември 26 14:05:13 ЕЕТ Господин Борисов,мислиш ли че вечните ти прикрития с този и онзи и сега с Народаната Партия/ ЕПП/ ще ви минават АБВ-НОМЕРЦАТА ???! Ами полека-лека ще ви разберат мафиотските СТРУКТУРИ. Сега си оставил ИНФРАСТРУКТУРНАТА НОЖИЦА и си се захванал с ЕВРОПЕЙСКАТА КРИЗА !!! Засрами се бе Борисов ,преди да дойде европейската криза,как е работила българската икономика ???! Не си ли спомнияш ,че в България винаги е имало една АБВ-МУТРЕНСКА КРИЗА,или Румен Петков ти каза ДРУГО ???! Още преди него/Р.Петков/, част от ЕНЕРГЕТИКАТА бе поверена на бившия МВР-министър Н.Добрев и синове.Ами не е ли това КРЪВОСНАБДЯВАНЕТО на вашата АБВ-МАФИЯ ???!!! Ти сега как ще ГАЗИФИЦИРАШ българия ???Престанете със Станишев да правите нови серии от ПРЕХОДНИЯ САПОУН-СЕРИАЛ,започнал със "Соффиските боклуци" , държейки хората в ЗАБЛУДА, и заглавието ТРИПОДА и "ПИПАЛЦА". Един въпрос господин Борисов: Кое е по -важно,Самата сграда на "Сълза и смях" или КАСАТА с БИЛЕТИТЕ ?! В постановката на БСП билетите са хората превърнати в кокошки СНАСЯЩИ И ЗЛАТНИ ЯЙЦА,а ти в моменте Бойко играеш ролята на УМНИЯ ПЕТЕЛ. Що е то ЕНЕРГЕТИКА Борисоов ???? Знам,ще кажеш :Нещо като Цанков Камък,но Бойко това епизодче "Цанков Камък" бе оставено за да се изграждат следващите епизоди на СЛЕДВАЩИТЕ ПЕТИЛЕТКИ.
БЪЛГАРЧЕ НА 17

2011.12.12 | 10:48

12
гледайте какво ще се случи с Българската природа: http://zamunda.net/browse.php?search=fracking+hell&cat=0&incldead=1 Държава отдавна няма,сега и страна няма да има. ЗАЩО?
...

2011.12.12 | 10:31

11
Не го мислете Трайчо ,когато стане белята той ще е първият който ще си събере куфара...да му мислим ние обикновените хора.Трайчо,Трайчо само да имам късмета да те срещна някъде.Ние ви избираме,продажници,ще правите каквото ние искаме!
Атанас

2011.12.12 | 10:31

10
Не ги избираме ние тия ...тука все още няма термин за толкова тъпи и безотговорни чудовища... натрисат ни ги разни бездушни "лобисти"

Добави коментар

Водещи новини