Петкова: С изграждането на интерконектора с Румъния изпълняваме принципите на европейския енергиен с

  • 06 април 2016 16:18

  • 917
  • 0
Петкова: С изграждането на интерконектора с Румъния изпълняваме принципите на европейския енергиен с
© Министерство на енергетиката

"Завършването на интерконектора България-Румъния отваря нова страница в българската енергетика". Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по по време на подписването на договора за изграждане на подводния участък на междусистемната газова връзка България-Румъния под река Дунав. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Строителството на подводната част е последният етап преди окончателното завършване на проекта. Изпълнител на строителните работи е австрийската компания Хабау.

"Надяваме се след четири месеца България да разполага с първата действаща междусистемна връзка, което е реална стъпка за реализация на принципите на Европейския енергиен съюз - сигурност и устойчивост на доставките, конкурентоспособност и достъпна енергия за потребителите", е отбелязала Петкова. По нейните думи изграждането на интерконектора България-Румъния е доказателство, че диверсификацията у нас не е само добро пожелание, а реалност.

Активната работа за реализация на проектите за интерконектори със съседните държави, за разширяване и модернизация на газопреносната мрежа и за разработване на местния добив на газ дават на България сериозни шансове да увеличи своята и на държавите от региона енергийна сигурност и да съдейства за по-конкурентни доставки за потребителите от Югоизточна Европа. Като допълнителна възможност за това министър Петкова е отбелязала и обсъжданата в момента възможност страната ни да участва в проекта за изграждане на терминал за втечнен газ до Александруполис.

Изграждането на подводния участък от междусистемната връзка България-Румъния трябва да приключи за 119 дни. Дължината на прехода е 2.1 км, а максималният капацитет на интерконектора е 1.5 млрд. куб. м. годишно.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
917 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини