Синдикатите поискаха от депутатите спазване на основните трудови права

  • 11 март 2016 16:27

  • 1244
  • 1
Синдикатите поискаха от депутатите спазване на основните трудови права
© Булфото

Ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" обсъдиха с депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок /РБ/, "БСП лява България" и ДПС защитата на правата на работниците. Поводът за срещите бе обсъждане на Апела на Европейската конфедерация на профсъюзите за насърчаване, зачитане, както и законодателни промени за защита и гарантиране на фундаменталните права на работниците.

Поискахме ангажименти за гаранции и охраняване на основните трудови, синдикални и социални права с акцент върху правото на сдружаване, правото на колективно договаряне и правата на българските работници в режим на европейски граждани, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща с представители на ГЕРБ и РБ. Получихме политическа подкрепа с всички условности на това, което значи, тъй като има много конкретни специфики, допълни Димитров. Той каза, че ще продължат с интензивни контакти с народните представители и евродепутатите, за да се формират общи български позиции.

От ГЕРБ и РБ заявиха, че гарантирането на социалните и трудови права на работниците е много важно и че ще запознаят колегите си от парламентарните групи с исканията на синдикатите.

Всеобща е констатацията, че трудът е подложен на много тежък натиск от капитала и корпорациите и ограничението на синдикалното сдружаване е част от възможността за прокарване на натиск, заяви лидерът на БСП Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно след срещата със синдикатите. Той каза, че евродепутатите от БСП се присъединяват към инициативата на европейската конфедерация. Трябва да поощрим категорично правото на синдикално сдружаване, включително и на законово равнище с предложения за промени в българското законодателство, каза още Миков. Искаме еднакви права както за местните работници, така и за командированите, допълни евродепутатът Илияна Йотова.

Пламен Димитров заяви, че са получили съгласие от представителите на БСП за подкрепа на ключови инициативи, свързани с правото на синдикално сдружаване, колективно договаряне и колективни действия в България и Европа, както и за правата на българските работници, командировани зад граница. Всеки нормален българин знае, че в частните фирми трудно се правят синдикални организации, това трябва да бъде променено, подчерта Димитров.

Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва от ДПС заяви, че са поели ангажимент да представят пред парламентарната група исканията на синдикатите, за да търсят общи решения.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1244 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.04.04 | 13:25

1
вече ;правото; на трудово робство ще е защитено и от държавата и от синдикатите , нема ли Господ да се смили над нас , да ни затрие да не се мъчим повече в тая проклетия

Добави коментар

Водещи новини