Кабинетът ще задържа цената на тока с такса "продажба"

  • 04 юли 2015 06:32

  • 1856
  • 4
Кабинетът ще задържа цената на тока с такса "продажба"
© Булфото

Кабинетът има намерение да задържи цените на електроенергията на сегашните нива, като обложи всички производители на ток - частни и държавни - с нова такса.

Компаниите ще трябва да внасят 5% от приходите от произведения и продаден ток в новосъздаден фонд "Сигурност за енергийната система". Целта е парите в него да отиват за подпомагане на закъсалата финансово Национална електрическа компания (НЕК). Новата идея на кабинета бе обявена изненадващо вчера, само седмица след безпрецедентния протест на бизнеса, който спря работа за час. Така реално дефицитът на НЕК, който се трупа с всеки изминал ден, няма да бъде покриван от фирмите потребители, каквито бяха досегашните намерения на КЕВР, а от производителите на електроенергия. Компаниите, които ще бъдат засегнати от новата такса, вчера не пожелаха да коментират идеята, пише в. Сега.

Създаването на фонда е само част от мерките, около които се обединиха работодателите от БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ, както и от двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа". Вчера те се срещнаха с половината от кабинета "Борисов", за да обсъдят ситуацията в енергетиката. Но макар да подкрепиха мерките, си запазиха правото на ефективни протести, в случай че лобитата спънат реформата.

Новата такса, която ще се въведе с промени в Закона за енергетиката и Закона за ВЕИ, прилича на въведената и по-късно отменена от Конституционния съд такса "слънце" за ВЕИ производителите. Преди две години мнозинството в НС наложи такса от 20% върху приходите на ВЕИ-тата и изчисли, че това ще донесе на хазната 150 млн. лв. годишно. Появи се дори предложение с нея да бъдат обложени не само производителите на ток от вятър и слънце, но и заводските централи, когенерациите и тецовете. Вместо това обаче бе наложена още една такса върху зелените централи - "достъп" до мрежата. Впоследствие тя също бе отменена.

В новия фонд ще влизат и приходите от спестените парникови емисии. "Тази вноска ще се прави от всички производители, включително държавната енергетика, без разлика от собственост и вид енергия", съобщи ресорният министър Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по. Изключение ще има само за тока, който се ползва за нуждите на самото предприятие. А парите ще отиват само на едно място - в НЕК, като целта е така да се покрие дефицитът. Само по тази мярка в държавното дружество се очаква да влизат около 200 млн. лв. на година.

Икономии за НЕК ще има и от друга новост - енергийният регулатор ще може да намали цените, по които изкупува тока от ВЕИ, ако те са изградени с европейски пари. Ще се ореже и сегашният лимит на годишно определените часове за изкупуване на тока от централите, които отново се определят от енергийния регулатор. Отделно от това до края на годината дружествата под шапката на Българския енергиен холдинг ще трябва да съкратят административните си разходи с 10%.

Фонд "Сигурност за енергийната система" ще се управлява от седем членове, като сред тях ще има и представители на самите производители. За да го създаде по-бързо и за да прокара експресно останалите промени, кабинетът ще създаде наредби и ще промени основните енергийни закони по бърза процедура. Идеята е те да станат факт до края на месеца, така че енергийният регулатор да ги вземе предвид при изготвянето на новите цени на тока от 1 август. "Сигурна съм, че с реализирането на тези мерки ще успеем да стабилизираме сектора. Те ще бъдат предоставени на КЕВР и при оценка тя би могла да ги вземе предвид при определянето на ценовото решение", заяви Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

"Най-важното е, че намерихме резерви, за да не се стигне до повишаване на цените на електроенергията нито за бита, нито за индустрията", обобщи изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Той добави, че до сряда ще станат ясни и критериите, по които индустрията ще бъде подпомогната в плащането на такса "задължение към обществото", която дължат всички фирми на свободния пазар. Приходите от нея също отиват в НЕК за покриването на скъпия зелен ток.

Според председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев предложенията все още "витаят в пространството". "Нито някой ни е казвал, нито някой ни е питал за такива промени", лаконичен бе той. На едно от последните заседания на енергийния регулатор обаче всички топлофикации се оплакаха от драстично орязване на признатите пари за ремонти. Таксата изненада и Българската фотоволтаична асоциация, откъдето също казаха, че никой не е обсъждал предложенията с тях. "Все още се запознаваме с предложенията на правителството", каза шефката на асоциацията Меглена Русенова.

Шефът на енергийната комисия в НС и бивш енергиен министър Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: обясни, че промените ще бъдат внесени в парламента още следващата седмица, а идния четвъртък ще минат и през ресорната комисия. "След това ще настояваме тези промени в Закона за енергетиката и Закона за ВЕИ да бъдат първа точка от дневния ред в сряда", обясни Добрев. Срокът между първо и второ четене ще бъде съкратен, за да може на 22 юли отново като първа точка депутатите да ги гласуват на второ четене. Целта е промените да бъдат обнародвани на 24 юли - пет дни преди финалното решение за цените на КЕВР. "Говорили сме с КЕВР, срокът ги устройва", заяви Добрев в отговор на въпрос ще стигне ли времето.

Филип Епитропов
1856 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.07.08 | 13:27

4
По добре тях от колкото нас !

2015.07.08 | 13:27

3
5 години спиране на всички ВЕИ и Американски централи - да се стабилизира положението - после поетапно пускане според нормите на ЕС... Това е решението - какво се правите на луди...

2015.07.08 | 13:27

2
само пожелания и общи приказки .Никога няма да посегна на енергината мафия нали са заедно .От тези мафиоти пари доброволно няма никога да видиш прекалено са лакоми.

2015.07.04 | 12:25

1
TIQ NA SNIMKATA DO EDIN NA RAZSTREL

Добави коментар

Водещи новини