КНСБ: Повишаването на цената на тока ще доведе до сериозно сътресение за фирмите

26 юни 2015 15:24

КНСБ: Повишаването на цената на тока ще доведе до сериозно сътресение за фирмите
© Булфото
1239 2

КНСБ изразява принципно несъгласие с предложенията за решаване на натрупаните с годините проблеми в сектор Енергетика, които нямат цялостен характер и продължават натрупването на дългове в НЕК.

Това се посочва в позиция на синдиката. Предложенията за намаляване на разходите в държавните енергийни дружества от една страна се базират на неверни данни за средните заплати в сектора, а от друга няма да доведат до намаляване на добавката "Задължение към обществото" за индустрията. КНСБ подчертава, че държавните дружества в енергетиката работят основно за свободен пазар и успяват да предоставят електроенергия на конкурентна цена, за разлика от новите частни централи, за които има нужда от значителна държавна помощ. Според синдиката има и други възможности за създаване на устойчив инструмент за финансиране на поетите задължения, които дават възможност НЕК да бъде изведена от порочния кръг на трупане на задлъжнялост и постепенно да възвърне доброто си финансово състояние. КНСБ е готова да подкрепи правителството при предприемане на смели стъпки, включително чрез създаване на специализиран фонд за скъпата енергия.

Концепцията за такъв Фонд е той да бъде финансиран еднократно със заем от държавата в размер до необходимите средства за изкупуване на електрическата енергия от централите с договори за задължително изкупуване - дългосрочните договори с ТЕЦ в комплекса Марица Изток, договорите за изкупуване на електрическата енергия от ВЕИ и ангажиментите за подкрепа на централи с постигнати показатели за високоефективно комбинирано производство. Фондът следва да може да предоставя средства целево на специализирано държавно търговско предприятие, което да изкупува произведената електрическа енергия и съответно да я продава като търговец при най-изгоди условия, както на местния пазар така и за износ. Постъпленията от търговията се връщат във Фонда, както и постъпления от търговия с въглеродни емисии, постъпления от търговия със зелени сертификати, постъпления от печалби, генерирани при износа на енергия и други. Фондът също е титуляр за получаване на приходите от добавката за "Задължения към обществото", но след като бъдат приспаднати приходите от други търговски дейности, тя ще бъде сведена до ниво близко до сега съществуващите задължения от около 20 лева на МВтч. Към него следва да се ориентират и приходи от евентуалното въвеждане на данък върху енергопроизводствените мощности, посочват от КНСБ.

Според Конфедерацията моделът НЕК да е единствен обществен доставчик на електроенергия не работи и е дошло време НЕК да участва основно на либерализирания пазар като един от играчите и да продава това, което произвежда, да генерира печалби и да погасява задължения. Разходите за персонал в НЕК са под два процента, сочат данните на синдиката, което означава, че резервите за намаляване на разходите в системата не могат да се търсят по това перо. Работещите в дружествата от сектор енергетика нямат никаква вина пред обществото и не желаят да плащат за чужди управленчески и политически грешки.

КНСБ счита, че рязкото нарастване на цената на електроенергията, особено за електроинтензивните производства, означава сериозно сътресение за фирмите - тяхното финансово състояние и социална политика, т.е. заетост, заплати, социални придобивки. Същевременно, това ще свие потреблението на електроенергия от фирмите и ще рефлектира обратно върху енергийния пазар.

Филип Епитропов
1239 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Цецо

2015.06.27 | 11:33

2
Като падне снега зимата и има бедствие ще ги питам кой ще отстранява авариите ако направят съкращение на персонала,който и сега е под минимума!
Аз

2015.06.27 | 11:33

1
Пълни глупости!

Добави коментар

Водещи новини