КЕВР казва днес за отсрочката за тока

  • 26 юни 2015 06:48

  • 1969
  • 1
КЕВР казва днес за отсрочката за тока
©

Днес Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да обяви дали ще отсрочи с 1 месец новите цени на тока.

Вчера депутатите одобриха промяна в Закона за енергетиката, която позволява решението да бъде отложено с 30 дни. През това време трябва да влезе в сила наредбата за компенсиране на големите индустриални предприятия за увеличението на така наречената такса "задължения към обществото", а държавните дружества в енергетиката да съкратят разходите си с 10%. Наред с това трябва да станат ясни и резултатите от финансовата инспекция в зелените централи, както и дали ще се стигне до отнемане на лицензиите на някои от тях.

Въпреки отсрочката и евентуалното отлагане на цените големите заводи и предприятия ще спрат работа между 11 ч. и 12 ч. днес в знак на протест срещу скъпия ток за бизнеса. Фирмите настояват за запазване на цените до Нова година и за ударна реформа в сектора.

"Ако прецени, комисията може да отложи решението за ценовия модел за електроенергетиката, за да се съобрази с новите обстоятелства, които ще доведат до различни изходни данни и съответно до различен краен резултат, прилагайки същия модел на регулатора", каза вчера шефът на енергийната комисия в НС Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:, цитиран от "Сега". От левицата обаче не харесаха промените. "Това, че ще се опитате в рамките на този месец да обвините всички, но не и да признаете вашите грешки, няма да свали отговорността на вас като правителство, персонално като министър на енергетиката", обърна се Красимир Янков от БСП към министъра Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

Според Петкова обаче кабинетът не е бездействал. "Предприехме законодателни промени, които са доста смели и които с подкрепата на всички парламентарни групи станаха факт и благодарение на които смятам, че започна процесът по оздравяване на сектор енергетика", обясни тя. Част от мерките са свързани с това, че НЕК вече няма да изкупува тока от неефективните производства - нещо, което през годините бе обект на сериозна критика от ЕК.

Преди ден самата Петкова призна, че всъщност НЕК не знае каква част от енергията, която изкупува, е високоефективна и каква - не. "Към настоящия момент КЕВР издава сертификати дали съответната енергия е високоефективна, или не. За да може да се реализира изцяло този модел, в наредбата сме предвидили да се издават месечни сертификати за ефективно производство. Това ще позволи на НЕК в рамките на месеца да изкупува само високоефективното производство. А сегашният модел предвижда това да се случва само в края на годината", казва тя пред "Капитал дейли".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1969 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.06.26 | 13:55

1
Не искаме отсрочка..искяме даже да ги намалят!Време е да спрът да си поливат градинките за милиони,време е циганите да започнат да го плащат и е време да спрът с тока от американските централи иначе е време народа да се произнесе.

Добави коментар

Водещи новини