Министър Вътев: Обединението на земеделските производители ще доведе до ефективност и силно пазарно присъствие

  • 14 март 2024 18:43

  • 519
  • 4
Министър Вътев: Обединението на земеделските производители ще доведе до ефективност и силно пазарно присъствие
© Министерство на земеделието и храните

Обединението на земеделските производители ще доведе до ефективност и силно пазарно присъствие. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на на среща с браншови и неправителствени организации, на която той представи визията си за изменение и допълнение на Закона на кооперациите днес в МЗХ.

Сега действащият закон през годините е доказал, че е добър, но има възможност за неговото допълване в посока на обединението не само на физическите, но и на юридическите лица. Основна цел е да се създадат работещи правила за кооперативите, които да представят  конкурентна продукция на пазара, посочи министър Вътев. Той допълни, че при разписването на промените трябва да се помисли и за данъчни изменения, които да насърчат кооперирането, съобщават от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.  

Участниците в  дискусията обсъдиха възможностите за законодателни промени и дадоха конкретни предложения. Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев изтъкна устойчивостта на модела на кооперациите и услугите, които предоставят. Той посочи възможностите на кооперативите да се възползват от различни финансови инструменти, като даде пример със застраховките.

МЗХ: България няма да загуби средства по Програмата за развитие на селските райони за 2023 г.

Необходимостта от прецизиране на данъчното законодателство при подготовката на промените беше подчертана от бившия министър на земеделието Явор Гечев.

Председателят на Националния съюз на земеделските кооперации в България Николай Момчилов коментира, че сегашният закон и демократичен, като има възможност да бъде преработен, и подчерта значението на областните и национални съюзи на кооперациите.

Българската аграрна камара има възможност да допринесе за законовите промени с преглед на европейското законодателство, мерките за поощряване на кооперирането и направените до момента проучвания, заяви изпълнителният директор на организацията Светлана Боянова. Председателят на БАК Костадин Костадинов настоя за точна регламентация на правилата и данъчни облекчения.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов коментира значението на обединението на фона на сегашните пазарни предизвикателства пред производителите и перспективите да се оптимизират производствените процеси на земеделските производители и животновъдите. Тук може да се включи преработването и интелигентното управление на процесите, посочи той.

Много е важно да подходим отговорно и да започнем да се кооперираме, да намерим път към съвместна работа от земята до трапезата, каза Руси Николов, председател на Националния съюз на водоползвателите

Представителят на Националната организация на младите фермери в България Рангел Матански заяви, че наличието на икономически стимули ще доведе до сдружаване, като пазарите са най-важни. Съпредседателят на НОКА Деан Тодоров коментира значението на обединението на земеделските производители предвид предстоящото създаване на гаранционен инструмент за сектора.

Акад. Атанас Атанасов коментира, че има разнообразни възможности за обединение, но е важно да се изберат работещи модели.

Участниците в срещата решиха да предложат представители за работната група, която ще бъде сформирана с цел подготовка на текстовете на законопроекта. На срещата присъстваха представители на научните среди и браншови организации на земеделски производители. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
519 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 09:00

4
❤️ Г­­о­р­е­щ­­и­ ­м­­о­м­­­и­­­ч­­­е­т­­а­­ ­в­­­и­ ­­о­­­ч­­­а­к­­­в­­­а­т ­­-­­ X­­­1­8­.­F­U­­­N

2024.03.15 | 09:15

3
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:=====>> use.my/man
чичо

2024.03.14 | 22:30

2
ТИЯ ЛИЗАЧИ ГИ Е ПОКАНИЛ ДА СЕ СНИМСТ ЗА ПОСЛЕДНО ! ОСТАВКА !
Пп

2024.03.14 | 20:57

1
Академик.Атанасов най големия крадец до 150 години ще живее и ще участва в далавери !!!

Добави коментар

Водещи новини