Румъния отчита земеделски загуби от 2,8 милиарда евро заради сушата

  • 25 юли 2024 13:22

  • 188
  • 1
Румъния отчита земеделски загуби от 2,8 милиарда евро заради сушата
© Pixabay

Земеделски загуби от 2,8 милиарда евро търпи Румъния заради сушата. Това съобщава в свой материал вестник “Адевърул”, като се позовава на най-новата официална информация на Министерството на земеделието и развитието на селските райони, предава БТА. 

„Щетите от сушата в момента се оценяват на 1,8 милиарда долара, като загубите от посевите от царевица са около 6 милиона тона, тези от пшеницата – 1 милион тона, загубите от рапицата се оценяват на 400 000 тона, а тези за слънчоглед - на 800 000 тона“, обяснява за изданието Чезар Георге, консултант по експорт на селскостопански продукти.

„Към тези щети от 1,8 млрд. евро обаче се добавят разходите за сеитба на 1,76 млн. хектара, което вдига общите загуби до 2,810 млрд. евро“, допълва земеделският специалист.

Сушата е засегнала почти половината от производството на пшеница и царевица в Румъния. Запасите от вода на големи площи са почти изчерпани, а в близо 500 населени места, включително общини, са въведени ограничения на водоподаването на населението.

Специалистите обясняват, че лошото тепърва предстои: изменението на климата причинява огромни финансови загуби не само на държавата, която ще трябва да плати компенсации, но и на фермерите, които от една страна имат по-високи разходи за сеитба, а от друга изключително намаленото производство.

Замеделците остават без производство, а разходите им се трупат

Това лято Румъния е изправена пред най-дългата гореща вълна, коментират местните медии. През юли много дни подред температурите се задържаха над 40 градуса в южната част на страната, където се намират основните земеделски площи.

Горещата вълна и липсата на вода влошиха перспективите за реколта от летните култури в Румъния. В юлската си прогноза Европейската комисия ревизира надолу добивите от пет основни култури, за които Румъния е сред основните износители. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
188 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.25 | 15:51

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> bitly.cx/arctik

Добави коментар

Водещи новини