Министър Вътев се срещна с посланика на Унгария в България Н. Пр. д-р Миклош Борош

  • 23 февруари 2024 16:48

  • 292
  • 2
Министър Вътев се срещна с посланика на Унгария в България Н. Пр. д-р Миклош Борош
© МЗХ

Министърът на земеделието и храните Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на се срещна с посланика на Унгария в България Н. Пр. д-р Миклош Борош, в МЗХ. Двамата обсъдиха лицензионния режим за внос на селскостопанска продукция от Украйна в България.

Министър Вътев каза, че по отношение на лицензионния режим има координация между премиерите на Украйна и България и министрите на земеделието.

„Украйна има задължението да ни информира кой изпраща стоката от тяхна страна и кой я получава в България. Единствено след спазване на това условие може да се реализира износ и внос“, обясни министърът.

Той даде пример с компания, нарушила лицензионния режим, която е официално изпратена на Украйна, а от тяхна страна съгласно решение на украинското правителство фирмата следва да прекъсне транзита и да загуби правото да осъществява износ за шест месеца.

Н. Пр. д-р Миклош Борош информира, че в Унгария с интерес се следят процесите, свързани с лицензионния режим между България и Украйна и черпят опит от постигнатите добри практики.

Министър Вътев: В производството на храни най-важното е доверието на потребителите

По време на срещата бе обсъдена и темата за реализацията на продукцията в лозаро-винарския сектор на международно ниво, като се разгледаха възможностите за предлагането на вино на чуждестранни пазари. Министър Вътев подчерта, че в България има модерно изградени винарски изби, които произвеждат висококачествено вино, което с успех може да се конкурира в европейски и световен мащаб.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
292 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:37

2
❤️ Г­­­о­р­е­­щ­­­и­­ ­м­о­м­­и­­­ч­­­е­т­а­ ­­в­и­ ­­­о­­ч­­а­­­к­­в­а­­­т ­­­-­ X­1­­8­­­.­­F­U­­­N

2024.02.23 | 18:28

1
за какво се среща с угарки тоя?

Добави коментар

Водещи новини