Отпускат се 30 млн. лв. за краткосрочни кредити на стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци и на животновъди

  • 20 май 2022 18:48

  • 720
  • 0
Отпускат се 30 млн. лв. за краткосрочни кредити на стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци и на животновъди
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) отпусна 30 млн. лв. за 2022 г. за краткосрочни кредити на производителите на плодове и зеленчуци (полско и оранжерийно производство) и на стопаните, отглеждащи едри и дребни преживни животни. Това съобщиха от пресцентъра на ДФЗ. 

Кредитите ще се предоставят при лихва в размер на 2% и следва да бъдат погасени до 30 юни 2023 г. Размерът на кредита на един земеделски стопанин е до 15 000 лв. На подпомагане подлежат производители на плодове и зеленчуци, които имат подадено валидно заявление по схеми за обвързано подпомагане за плодове или зеленчуци (полски или оранжерийни), реколта 2022 г., както и са подавали заявяване за обвързано подпомагане за плодове или зеленчуци (полски или оранжерийни) за 2021 г. и декларация и документи за отчитане за реализация на продукция за 2021 г. 

Животновъдите, които могат да кандидатстват за заем следва да имат подадено валидно заявление по схемите за обвързано подпомагане за животни за Кампания 2022 и/или по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството за 2022 г., както и да са подавали заявяване за обвързано подпомагане за животни за Кампания 2021 и/или по Преходна национална помощ за овце-майки или кози-майки, обвързана с производството за 2021 г. и да са подавали декларация и документи за отчитане реализация на продукция, когато е приложимо.

Владимир Иванов: Лятото ще ядем плодове и зеленчуци на поносими цени

Константин Тодоров
720 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини