Владимир Иванов: Лятото ще ядем плодове и зеленчуци на поносими цени

  • 20 май 2022 08:55

  • 740
  • 4
Владимир Иванов: Лятото ще ядем плодове и зеленчуци на поносими цени
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Когато видим равновесие на пазара на енергийни ресурси, ще настъпи и спокойствие на пазара на храни, каза пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

Данните към 19 май за цените на едро сочат намаление на доматите с 1 лев, ягодата също отбелязва намаление с около лев. При краставиците има намаление, а при ябълката - 20 стотинки ръст. При млечните продукти има устойчив ръст на нарастване.

"Посоката е само нагоре и това е обусловено от енергийната криза."

Брашното е с 15 стотинки надолу и се стабилизира. Захарта е минала трайно нивата над 2 лева. При ориза няма промени в последните 15 дни, допълни Иванов. При 40 основни хранителни продукта има разлика в цената от 24,5% спрямо миналата година, коментира Владимир Иванов в предаването "Преди всички".

Мощният конкурентен пазар задържа бързите темпове на нарастване, така че това да не става шоково, уточни експертът. След отоплителния сезон в оранжериите вече има стабилизиране и доста масово предлагане на българска стока, особено пресни зеленчуци. Май и юни се очаква стабилизация.

Като добра тенденция Владимир Иванов открои предпочитанията към българската продукция и прогнозира, че през летните месеци "българинът ще консумира на поносими цени плодове и зеленчуци". При пилешкото месо от 4 лева миналото лято цената е достигнала почти 6 лева за близо година, като това се дължи на цената на фуражите и на разходите за енергийни ресурси и отопление.

Българските картофи ще поскъпнат двойно тази година, предупреждават производителите

Премахването на ДДС върху хляба ще е пряка помощ за производителите и ще обере натрупаните загуби и луфтове, но няма да свали цените, смята Иванов.

"Очаквам за доста дълъг период да е на тези равнища цената на хляба."

Конкурентният пазар няма да позволи 100% ръст в цените на българските картофи, посочи Иванов. 

Последвайте канала на

Теодора Александрова
740 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.05.20 | 10:20

4
Тия като кажат едно излиза съвсем друго,лъжата я нямат за нищо.Незнам кой ли им вярва изопщо.

2022.05.20 | 09:51

3
Глупости на тия от парламента - самозабравили се шопари!
Котарак

2022.05.20 | 09:29

2
5 лева за домати и 7-8 лева за череши. Кое по точно е поносимото? Мен от понеделник ме очаква ОГРОМНА пенсия от 470 лева. Излиза, че 39 години съм бъхтил за нищо.

2022.05.20 | 09:10

1
lqtoto 6te qdem presni i sladki plodove i zelen4uci koito sami sme si posadili ot vas ni6to ne iskame

Добави коментар

Водещи новини