ДФ "Земеделие" преведе близо 89 млн. лева на фермерите за намален акциз върху газьола

  • 11 ноември 2021 18:54

  • 1289
  • 0
ДФ "Земеделие" преведе близо 89 млн. лева на фермерите за намален акциз върху газьола
© Novini.bg

Държавен фонд "Земеделие" преведе първи транш в размер на близо 89 млн. лв. на над 12 хиляди земеделски стопани по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство" при ставка от 0,43 лв. за литър. Това съобщиха от пресцентъра на фонда.

Изплатените средства представляват 90,24 процента от одобрения размер на държавната помощ за всички кандидати. Останалата част ще бъде изплатена на всички 12 131 земеделски стопани с втори транш в началото на 2022 г.

На подпомагане подлежат земеделски стопани, които имат валидно заявление за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща тази на кандидатстване за държавната помощ. Фермерите, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Помощта се предоставя под формата на намаление на акцизната ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство в секторите "Растениевъдство" и "Животновъдство".

Фермерите ще получат отстъпка от 0,43 лева от акциза за литър закупен газьол

Константин Тодоров
1289 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини