ЕК одобри държавна помощ в размер на 72 млн. лева за подкрепа на българските земеделци

  • 27 октомври 2021 15:30

  • 544
  • 0
ЕК одобри държавна помощ в размер на 72 млн. лева за подкрепа на българските земеделци
© Novini.bg

Европейската комисия одобри нотифицираната държавна помощ с бюджет 72 млн. лева за подкрепа на българските земеделци. Със средствата ще бъдат подпомогнати близо 50 хиляди стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“. Стопаните, които отглеждат едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, както и производителите на плодове и зеленчуци, ще бъдат компенсирани заради кризата, породена от COVID-19. Със средствата ще се подпомогнат най-чувствителните сектори за преодоляване на икономическите последици от пандемията и за осигуряване на ликвидност на земеделските стопанства.

Схемата за държавна помощ е разработена на основание на Временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19. Страната ни изпрати официалната нотификация към Комисията на 8 октомври 2021 г.

Заместник-министър Събев: Над 4 млрд. лева е брутната добавена стойност в отрасъл „Селско, горско и рибно стопанство” за 2020 г.

Предстои до края на седмицата да бъде взето решение от УС на ДФ „Земеделие“ за утвърждаване на указанията за прилагане на помощта.

Теодора Александрова
544 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини