Земеделският министър съобщи за "доста интересни неща" в БАБХ

  • 08 ноември 2021 10:19

  • 6124
  • 0
Земеделският министър съобщи за "доста интересни неща" в БАБХ
© Булфото (архив)

По време на мандата на служебните правителства Министерството на земеделието е било отворено за диалог със стопаните. Това заяви в интервю за БНР министърът на земеделието Христо БозуковХристо БозуковПроф. д-р Христо Бозуков е служебен министър на земеделието и храните в кабинета на Огнян. По думите му е направено много за малките и средните стопанства.

В ДФ "Земеделие" вече се работи по нов начин за разглеждане на проектите, уточни Бозуков във връзка със забавянето, което за някои проекти е било почти тригодишно.

80 на сто от хората в списъците на кметовете вече са получили дърва за огрев, съобщи Христо БозуковХристо БозуковПроф. д-р Христо Бозуков е служебен министър на земеделието и храните в кабинета на Огнян. По думите му в района на Гоце Делчев вече има излишък на дърва в складовете.

С прогнозата, че след изборите дърва ще има в изобилие Бозуков даде пример от Кърджалийско, където кметовете имали по три списъка – "един за една партия, втори за втора партия и трети за тези, които не са в никоя партия и по тези списъци въздействат  върху населението".

По повод приключилия одит в Агенцията по храните земеделският министър изтъкна, че "има доста интересни неща".

10 хиляди домакинства са се запасили с дърва за огрев, търсенето е по-слабо

Проф. Бозуков се закани, че ще сезира прокуратурата за незаконосъобразни заповеди на предишния директор на Агенцията по храните (БАБХ). Той съобщи, че проверката на инспектората сочи, че БАБХ е действала в полза на конкретни големи фирми. Вносът на пилешко месо е бил ограничаван под претекст, че има салмонела.

В разписания текст на заповедта пише, че птичето месо и субпродукти да бъдат поставени под забрана до получаване на резултати от лабораторното изпитване, без да има нужда, без да има особен случай на салмонелата, като заповедите на изпълнителния директор са незаконосъобразни и са предпоставка за корупционни практики от служители от областните дирекции по безопасност на храните, извършващи официален контрол на пратките с птиче месо с произход Полша и внос от трети страни. Фактът, че е извършен такъв контрол, за да се задържа внос на месо и яйца предизвикват известни съмнения, каза министърът.

Проверявайте срока на годност на пилешкото месо!

Той обърна внимание и върху "превъзлагане на дейности, които самата БАБХ може да извършва със своите лаборатории, а по незнайно какви причини те са предоставени за извършване от други лаборатории", което е довело до натрупване на задължения от 18 милиона лева към тези фирми.

Договорите са били финансово необезпечени и негарантирани със средства, допълни Бозуков.

По темата с виртуалните животни министър Бозуков отбеляза, че излизат все нови и нови данни и предстои сигналите да бъдат предоставени на ДФ "Земеделие" и на Агенцията по храните за извършване на проверки.

ДФ "Земеделие": Липсват 2/3 от животните в софийски ферми, кандидатствали за субсидии

И констатираните нарушения ще се отразят върху изплащането на суми. Засега констатацията е, че около 30% от заявените животни са в сферата на виртуалните, допълни той.

Бозуков е на мнение, че драма с напояването няма и предстои то да се подобрява.

,,Трябваше да помислим за възстановяване и устойчивост на българското земеделие, а не на "Напоителни системи", коментира още земеделският министър. 

Владимир Василев
6124 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини