Сериозни проблеми заплашват пчеларството у нас

18 февруари 2021 13:43

Сериозни проблеми заплашват пчеларството у нас
© Pixabay
923 0

От няколко години има завишена смъртност при пчелните семейства. За това сигнализираха представители на Националния браншови пчеларски съюз /НБПС/ и Сдружение "Български свободни пчелари". Те уточниха, че няма официални данни за смъртността, защото стопаните не я обявяват по различни причини.

Според браншовите организации липсва адекватна държавна политика към сектора, идентифициране на истинските проблеми и мерки за компенсации на пчеларите при смъртност на пчелните семейства.

Има реална опасност от липса на достатъчно пчели за опрашване на основни земеделски култури. Ще внесем пчелен мед от чужбина, но здраве и биоразнообразие не можем да си внесем, коментира Сребрин Илиев, председател на НБПС, предаде БТА.

Няма ясно създадена методология и система за оценяване на смъртността, заяви Илиев. Затова пчеларите настояват за ясна дефиниция за смъртност на пчелно семейство. Против са това пчелините да се водят животновъдни обекти. Искат да има карта на пчелните семейства. Държавата трябва да се произнесе за това колко е минималният брой пчелни семейства, които са необходими на България, заяви Илиев.

Пчели „учат” дронове да преминават през процепи

Организациите смятат, че Наредба 13, която се отнася до мерките за опазване на пчелите от отравяния, не подобрява нещата. Според тях компетентните органи не проследяват фирмите, които пръскат срещу вредители, какви препарати използват и в кои часови зони.
Има постоянен диалог с пчеларските организации, заяви Сийка Пеева, експерт от Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/. Тя обясни, че от 2013 г. всяка година броят на пчелните семейства се увеличава и за 2019 г. те са над 850 000. Смъртността трябва да бъде обявявана, причините трябва да се изследват, заяви Пеева.

Наредба 13 беше подобрена по инициатива на пчеларските организации, каза Любина Донкова от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Основната цел беше да се създаде електронна платформа за уведомяване при растително-защитни мероприятия, с което уведомяването да е по-бързо и пчеларите да предприемат своевременни мерки, обясни тя. По думите й основната причина за отравянето е липсата на навременно уведомяване. Тече регистрацията на пчеларите и земеделските стопани в тази система и предстои тя да заработи от 1 март, обясни тя.

До 31 януари 2021 г. пчеларите и стопаните, обработващи площи със земеделски култури, трябва да се регистрират в оповестителната система за пръскания на БАБХ

Електронната система за оповестяване е шега, смята Ясен Янев, председател на "Български свободни пчелари". Според него възрастни пчелари не ползват електронна поща и уведомяването им ще е неефективно.
Организациите ще внесат исканията си в министерството на 22 февруари в 14.00 часа. Готови са и на протести.

Novini.bg
923 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини