Васил Грудев: На 16 октомври стопаните ще получат подпомагане по COVID-1

  • 06 октомври 2020 16:28

  • 477
  • 0
Васил Грудев: На 16 октомври стопаните ще получат подпомагане по COVID-1
©

На 16 октомври ДФ „Земеделие“ ще започне изплащането по подмярка 21.1 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1. Това заяви Васил Грудев по време на среща със земеделски стопани в Търговище, на която присъства и министърът на земеделието, храните и горите Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри.

Подмярка COVID 1 е с бюджет 93,5 млн. лева и обхваща чувствителните сектори - „Плодове и зеленчуци", „Маслодайна роза" „Винени лозя", „Декоративни растения", „Животновъдство" (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство". В района на Търговище близо 1000 бенефициента ще получат извънредната помощ, уточни Васил Грудев.

На база изготвения индикативен график за плащанията до края на годината, следващите суми, които ще бъдат преведени към стопаните са по схемата за преходна национална помощ за говеда и биволи, необвързана с производството (ПНДЖ 1), обясни още изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“. Най-чаканото плащане – това по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) ще е периода 10 - 15 декември 2020 г. „Тази година стопаните ще получат повече подпомагане.

Ставката за земеделските производители по СЕПП ще бъде увеличена с 9%“, подчерта Грудев.
Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ заяви, че в момента в ход са проверките по директните плащания. Едновременно с това се довършват договорите по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от ПРСР 2014 - 2020, като до един месец бенефициентите ще получат покани за подписване на договори.

Националният съвет по храните има за цел да отговори на потребителските нужди

По-рано изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев и министърът на земеделието Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри посетиха оранжерия за ягоди и малини край гр. Попово. Оранжерийните производители поставиха въпроса за влизането на обвързано подпомагане на ягоди, малини и къпини в новата Общата селскостопанска политика (ОСП) за следващия програмен период.

По време на срещата Васил Грудев обяви, че до края на седмицата УС на ДФЗ ще гласува бюджет от 4,7 млн. лв. за компенсиране на пропаднали площи заради суша, измръзване и други неблагоприятни климатични събития.

Последвайте канала на

Novini.bg
477 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини