Греков: Бюджетният дефицит от около 43 млн.лв. за земеделие ще бъде осигурен

  • 14 ноември 2013 20:44

  • 1008
  • 0
Греков: Бюджетният дефицит от около 43 млн.лв. за земеделие ще бъде осигурен
©

Дефицитът в пректобюджета за 2014 г., който се очертава за сектор "Земеделие" от около 43 млн.лв. ще бъде осигурен.

Това каза пред журналисти земеделският министър Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по днес. Той уточни, че за това е получил уверението на финансовия  министър Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас. Общият размер на държавните помощи, предвидени в проектобюджета, е 263 млн.лв. По думите на министър Греков, ако всеки един животновъд се възползва от всички програми, предвидени за сектора, то той би получавал субсидия от 1000 до 1300 лева за глава животно. Около 80 на сто от говедовъдите получават средно 800 лева за крава и около 100-130 лева за овца. В отговор на въпрос защо въпреки това животните в България намаляват Греков посочи, че "на практика не е много лесно да се получат тези пари".

"Хората, които се занимават с говедовъдство са хората, които нищо друго не могат да правят", коментира земеделският министър. По думите му до 5 процента са големите ферми и техни представители не са били сред протестиращите във вторник пред министерството на земеделието. Министърът каза, че за животновъдство са осигурени 114 млн.лв. Като голям проблем в сектора земеделският министър посочи, липсата на регламентирани пасища у фермерите, които гледат животни. В същото време 17 хил.дка земя пустее, каза Греков.

Експерти от аграрното министерство посочиха като приоритет през следващия програмен период /2014 - 2020 г./ всички мерки от Програмата за развитие на селските райони, които ще позволят на хората, освен земеделски, да развиват и други дейности /т.нар. публични мерки/, които да повишат стандарта им на живот и да върнат повече хора по селата и малките населени места.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1008 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини