Греков: Няма основание за поскъпване на хляба

  • 05 декември 2013 14:02

  • 1000
  • 1
Греков: Няма основание за поскъпване на хляба
© Булфото

Няма основание за увеличаване на цената на хляба, увери земеделският министър Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по. Така той отхвърли възможността за плавно поскъпване, поискана от производителите.

Искането на бранша беше аргументирано с очаквано чувствително поскъпване на пшеницата и брашното. „Пшеницата, която купиха, беше на изключително ниска цена, почти на себестойността й”, аргументира се Димитър Греков.

Греков не изключи незначително, по думите му, поскъпване на хляба, но не в близките месеци. „Нормалната печалба за производителя трябва да бъде от 5% до 10%. Към момента нито токът, нито другите разходи са се повишили, а стойността на пшеницата, която е най-големият разход в калкулацията на хляба, е на миналогодишното, дори по-ниско ниво”, коментира земеделският министър.

Започват обстойни проверки на храната, която се предлага за Коледната трапеза, заяви още Греков. Той съобщи, че вече са започнали инспекциите в търговските веригите не само по отношение на вносните меса, а на всички хранителни продукти.

Установените за момента нарушения са свързани единствено с незаконен улов и продажба на риба на нерегламентирани места. Ще засилим изключително и контрола върху предлагането на елхи, за да се предотврати незаконната сеч на младите борови насаждения, каза още министър Греков. Той призова хората да купуват повече елхи с корен, които да засадят след празниците.

Последвайте канала на

1000 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.12.08 | 11:27

1
Ма.....цата ви гадове,всичките сте си плюли в устата.Всеки идва,и после...Ами такова,ще има незначително увеличение на хляба,на месото,на тока,на данъците,на таксите,остав и въздуха да обложите.Нали уж годината била най-добрата за зърно от 12 г?Но зърнените"барони" трябва още да лапат.Малко им са стотици милиони субсидии.

Добави коментар

Водещи новини