На прага на летния сезон: Никой не иска да работи по курортите ни, търсим персонал от Узбекистан и Бангладеш

  • 16 април 2024 10:42

  • 2540
  • 8
На прага на летния сезон: Никой не иска да работи по курортите ни, търсим персонал от Узбекистан и Бангладеш
© Freepik

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината е в задълбочаването на кризата с липсата на работна ръка и персонал за туристическите обекти. Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди служители. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са спрели да приемат документи за обработване и издаване на визи.

Работодателите по Южното Черноморие чакат над 5-6 хиляди работници от Узбекистан. За трета поредна година се търсят работници от азиатската държава, защото те имат професионална подготовка и говорят руски, което улеснява комуникацията с тях. Тази година има 30% завишено търсене на работна ръка от Узбекистан. До момента обаче обработените документи с одобрените визи са много малко. Причината - въвеждане на нова шенгенска система в посолствата ни в трети страни извън ЕС, както и в усложнените процедури за престой и работна виза за повече от три месеца.

Плажът в „Слънчев бряг” влезе в топ 100 на най-добрите в света

От седмица обработването на документите и издаване на визи в посолството ни в Узбекистан и в други държави извън ЕС са спрени, потвърди адвокат Пламен Дотов.

В Агенцията по заетостта и Дирекция "Миграция" процесът е дълъг и има забава. Тази година има особено завишаване на желаещите да работят в България. На туристическия пазар в Бургас навлизат вече и работници от Турция и Киргизстан, обясни за БНР Дотов.

По думите му работниците от Узбекистан са много съвестни, много работливи, а езикова бариера почти няма, тъй като са основно рускоговорящи.

Заради забавянето Пламен Дотов вижда предпоставки за "абсолютен провал" на началото на сезона и определя положението като "много критично".

Министър Милошев: Смятам, че бизнесът в туристическия сектор е водещ

Кризата с кадрите за туристическия сезон е много голяма, твърди и хотелиерът Веселин Налбантов, който очаква работници от Бангладеш и Киргизстан.

Просто няма хора. Имаме много нужда от работници. Аз съм заявил 8 от Бангладеш, 20 от Киргизия, посочи Налбантов.

На фона на заплахата за провал на сезона Налбантов отправя упреци към "тази мижава администрация в България, бюрокрация" и призовава министъра на туризма Евтим Милошев моментално "да хване бика за рогата".

Има ли опасност от отлив на туристи по Южното Черноморие?

За да се реши проблемът с осигуряването на работници от трети страни извън ЕС според адвокат Пламен Дотов следва да се предприемат спешно мерки "всичко да стане в електронен вид и да бъде в една база, където всички да виждат какво се случва".

Забавянето е от три месеца нагоре, когато документите тръгнат към Дирекция "Миграция". Ако досега си мислихме, че само зимата може да ни изненада, то е защото не подозираме какви изненади може да ни поднесе летният сезон, изтъква той.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2540 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2024.05.25 | 07:32

8
❤️ Г­о­­р­­е­­щ­­­и­­ ­­­м­­­о­­м­­­и­­­ч­­е­­­т­­а­ ­­в­­­и­­­ ­­­о­­­ч­­а­к­­в­­а­т ­­­-­ X­­­1­8­­.­­F­U­­­N
баба

2024.04.16 | 21:21

7
Да не са луди да вадят пари на МУТРИ И БГ ОЛИГАРСИ....

2024.04.16 | 17:04

6
Никой не иска да плаща ба персонал. Иска да стане годзилионер с един порутен коптор.

2024.04.16 | 16:41

5
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим.====> use.my/sman

2024.04.16 | 11:16

2
Кой ще иска да работи като вол за алчните хотелиери срещу минимална заплата
ivo

2024.04.16 | 15:40

4
ito na 12 casa¨

2024.04.16 | 11:34

3
Няма и да има кой да обслужват. Дават боклук храна, лошо обслужване и ниско заплащане. Искат да печелят само.ЕЕЕ, няма нито кой да ви работи нито кой да ви посети .

2024.04.16 | 11:08

1
nai dobre e pecelbarite ot moreto da potarsiat rabotna raka ot masaite shte im e po evtino.

Добави коментар

Водещи новини