Ръст на ранните записвания в курортите край Варна преди летния сезон

  • 04 март 2024 13:59

  • 918
  • 7
Ръст на ранните записвания в курортите край Варна преди летния сезон
© Novini.bg/ Canva

Ръст на ранните записванията в курортите край Варна, отчитат хотелиери. Предварителните резервации са с до 30% повече в сравнение със същия период на миналата година. Очаква се това лято по Северното Черноморие да има повече туристи от Централна и Източна Европа.

Голям интерес към нашето море има от гости от Румъния и Полша. И през този сезон от бранша ще трябва да се справят с редица проблеми, за да запълнят легловата си база.

Туроператорите отбелязват ръст от 70% на ранните записвания за летния сезон на туристи от Великобритания

В хотел в курорта “Златния пясъци” ранните записвания са между 25 и 30%, но все още не са достигнати нивата преди пандемията от Ковид. Цената на предлагания туристически продукт също няма да е драстично завишена, предаде БНТ. 

"Миналата година сме сключили договорите за този сезон, съвсем малко, с 1-2 евро сме вдигнали цената, защото той пазарът не може да я поеме. И ние искаме да продаваме скъпо, но не може. Не се получава. Затова се мъчим да контролираме колкото може разходите си и в същото време да не страда услугата", сподели хотелиерът Стела Деянова.

Експертите смятат, че за поредна година войната в Украйна ще окаже неблагоприятно влияние на сезона у нас.

"Най-вече по отношение на германския пазар и това го казаха всички оператори, които работят в Германия. Каквото и да правим, колкото и реклама да правим на този пазар, хората са притеснени, насочват се повече към нашите конкурентни дестинации", каза проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненска туристическа камара.

"Войната изключително много зависи, защото тя ни спря всичките руски гости. Спря и украинските гости, сега украинците са в качество вече на бежанци и на работници, служители, но не и на туристи", заяви хотелиерът Атанас Карагеоргиев.

От бранша разчитат почиващите българи да предпочетат родното море за своята лятна почивка.

"Вярно е, че цените доста подскочиха на заведенията за хранене, особено тези туристи, които предпочитат индивидуално настаняване. Разходите и за тях се повишават, но да се надяваме, че той българинът не се отказва от почивка и тази година също ще бъде основен сегмент на нашето Черноморие", обясни проф. Стоян Маринов.

Хотелиерите настояват и за увеличение на полетите до летище Варна.

"Преди години лятото чартърите бяха един след друг. Вече не е така. Немският пазар почти се е затворил. Много са малко. Трудно вдигат чартъри. Може би в тази посока трябва да се търси някаква подкрепа от страна на министерството", заяви Стела Деянова.

Надеждите на бранша са през това лято обстановката да е по-спокойна и да няма инциденти, като с взривената язовирна стена в Украйна, които да повлияят негативно на туристическия сезон у нас.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
918 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.05.25 | 09:24

7
❤️ Г­­­о­­р­­е­щ­­и­­ ­­­м­о­­­м­­­и­ч­­­е­­т­­­а­­­ ­в­и­ ­о­­­ч­а­­­к­­в­а­­­т ­­-­­ X­­­1­­­8­­­.­F­­U­N

2024.03.04 | 20:36

6
Всяка година все нови ръстове, и накрая на сезона искат помощи.

2024.03.04 | 17:34

5
В сравнение с опърдяната София 24 часа в денонощието от гражданете в повече, не виждам колко да е миризлив.

2024.03.04 | 17:29

4
Колкото да не ви изнася на софиянците в повече, всяка година е така.
Ас

2024.03.04 | 15:29

3
Пфф кой ще иде в тоя миризлив град

2024.03.04 | 15:27

2
Хора, знаете ли, че с повишаване на имунитета вие ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, освен това ще се почувствате по-млади. Подсилвам имунитета си с едно от най-добрите лекарства, разбрах за това тук:----> use.my/medline
само да питам

2024.03.04 | 15:11

1
Морето разминирано, ли е ?

Добави коментар

Водещи новини