Министър Динкова се срещна с еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон

  • 02 февруари 2024 12:30

  • 700
  • 2
Министър Динкова се срещна с еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон
© Министерство на туризма

В Брюксел, министърът на туризма Зарица ДинковаЗарица ДинковаЗарица Динкова е заместник-министър на външните работи на Република България с ресор проведе среща с еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон, на която обсъдиха трудностите пред туристическия бранш у нас, съобщиха от пресцентъра на министерството на туризма.

Министър Динкова подчерта, че Министерството на туризма, в много кратък срок след стартирането на работата на редовното правителство през лятото на 2023 г. е успяло да разработи нов подход в подкрепа и популяризирането на черноморските общини, които са сред най-силно засегнатите от отрицателното въздействие на войната в Украйна.

„Разработихме програма, която позволи на чуждестранни туроператори, летища и общини да обединят усилията си за популяризиране на Черноморския регион. Това е активно и целенасочено партньорство със смислено управление на ресурсите, предназначени за насърчаване на нашия туризъм. Ще измерим резултатите след летния сезон, но участието на наистина малки и непопулярни общини в тази програма показва, че тя е много добре планирана и полезна за развитието на туризма на местно ниво“, заяви министър Динкова,

Министър Дикова посочи още, че за развитието на сектор „Туризъм“ са необходими допълнителни ресурси за дигитален и зелен преход, тъй като туризмът като сектор е останал извън рамките на Плана за възстановяване и устойчивост. „България все още не е възстановила входящия си туризъм до нивата на 2019 г., поради което обмисляме и обсъждаме с Европейската комисия възможности за целенасочени мерки за подкрепа на сектора“ отбеляза министърът на туризма. Това включва и необходимостта от преразглеждане на отпадането на намалените ставки на ДДС за туристическите услуги.

Освен това, министър Динкова подчерта и че: „Един от най-сериозните проблеми пред българската туристическа индустрия е осигуряването на сектора с подготвени кадри, които да отговорят на непрекъснато нарастващите нужди на туристите“.

„Липсата на квалифицирани и перспективни кадри в туристическия сектор е проблем в много от държавите в ЕС към момента. Европейската комисия работи активно и има нови инициативи в тази насока. Необходимо е повишаването на репутацията на сектора, като перспективен и даващ възможност за изграждане на професионална кариера. Туризмът е изключително интересна сфера за работа и ще насърчаваме младите хора да насочват избора си към него“, отвърна Тиери Бретон. 

Министър Зарица Динкова: Трябва да работим заедно за съдържанието, а не за картинката

Еврокомисарят изтъкна още, че крехкото възстановяване на туризма в България показва реалната необходимост от допълнителни усилия за подчертаване на важността на сектора на национално ниво. Неговият екип ще обсъди по-подробно със съответните компетентни дирекции въпроса за удължаването на намалените ставки на ДДС като възстановяваща от кризата с COVID-19 мярка.

Комисар Бретон прояви интерес към инициативата на министър Динкова за насърчаване на съвместни проекти и по-тясното сътрудничество в сферата на туризма между България, Гърция, Румъния, Италия и Испания.

Той посочи, че представената реформа в промотирането на черноморските общини насърчава социалната устойчивост и е добър пример за прилагане на европейския път за преход в туризма.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
700 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.02 | 20:32

1
Чували ли сте за аналог на виа_грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри сeкca ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя----> mub.me/bioex

2024.05.25 | 11:00

2
❤️ Г­­о­­­р­­­е­­щ­­­и­­­ ­м­­­о­­м­­и­­ч­­­е­т­­а­ ­­­в­­и­­ ­­­о­­­ч­­­а­к­в­­­а­т ­­­-­­ X­1­­8­­­.­F­­U­N

Добави коментар

Водещи новини