Кипър: Очаква ни не блестяща, но добра година в туризма

  • 15 юни 2022 17:59

  • 1366
  • 1
Кипър: Очаква ни не блестяща, но добра година в туризма
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Кипърският туристически сектор започва да се възстановява от загубите, нанесени от пандемията, като посетителите доближават рекордните нива от 2019 г., макар че туристите от Русия са по-малко, предаде Ройтерс, цитирайки заместник-министъра на туризма Савас Пердиос, съобщи БТА.

Той каза, че над половин милион души са посетили острова през първите четири месеца на годината, уточнявайки, че това представлява 80 на сто от посещенията през 2019 г., която е била рекордна година.

"Фактът, че сме на равнище 80 на сто от посещенията през 2019 г. ни вдъхва известен кураж, че това няма да е трагичната година, която мнозина очакват. Няма да е блестяща година, но ще е добра година", каза Пердиос.

През последните години около 20 на сто от туристите в Кипър идват от Русия, а украинците съставляват 2,4 на сто. И двата пазара бяха тежко засегнати от руската инвазия в Украйна през февруари.

Освен че поддържат традиционни пазари като Франция, Швейцария, Австрия и скандинавските държави, в последните три години кипърските власти се съсредоточиха върху разработването на нови пазари, усилия, които по думите на Пердиос са започнали да дават резултат.

Малко под 4 милиона туристи посетиха Кипър през 2019 г., преди посещенията да спаднат през последвалите две години поради пандемията от КОВИД-19.

Правителството на Кипър дава 33 млн. евро за туристически услуги

Британският пазар е най-големият за Кипър, като британците се равняват на около една трета от всички туристически посещения на острова на Афродита. 

Валери Зайцев
1366 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Инвалид с инвалидна карта

2022.06.16 | 06:57

1
Оптимисти не реалисти

Добави коментар

Водещи новини