Дванайсет нови спални вагона пристигат от Турция до края на месеца

  • 20 юни 2012 21:06

  • 1004
  • 0
Дванайсет нови спални вагона пристигат от Турция до края на месеца
© Булфото

Дванайсет нови спални вагона, произведени в Турция, ще бъдат на разположение на БДЖ до края на месеца. Други осем ще пристигнат през юли, а до края на годината ще бъде изпълнена изцяло поръчката от общо 30 вагона. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски в Турция на церемонията по приемането на вагоните, произведени от компанията "Тювасаш". 

Московски замина лично за Турция дни след като в публикации в печата беше изказано предположението, че през летния туристически сезон клиентите на БДЖ няма да бъдат обслужвани от спални вагони заради забавяне на поръчката, пише dnevnik.bg.

 "Този тип пътуване е предпочитано от пътниците на БДЖ и дава шанс на държавните железници да привличат повече клиенти, което в условията на криза е жизненоважно", коментира министърът, цитиран от пресцентъра си. Той отбеляза, че БДЖ ще има нови спални вагони за първи път от 30 години и обясни забавянето на доставката, поръчана през 2010 г., с необходимостта те да отговарят на всички европейски стандарти. 

Московски очаква през юли модернизираната част от жп линията Пловдив – Свиленград да бъде пусната в експлоатация. Трасето позволява скорост от 160 км/ч и е много важно за търговския обмен и връзките между България и Турция. Там ще бъдат направени и последните тестове на вагоните. До края на годината очакваме да бъдем готови с другата отсечка по това направление – от границата ни до Свиленград, каза още министърът.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1004 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини