Кабинетът предлага нов закон за туризма

  • 20 юни 2012 16:21

  • 561
  • 0
Кабинетът предлага нов закон за туризма
© Булфото

Министерският съвет одобри проекта на нов Закон за туризма и предлага на Народното събрание да го приеме, съобщи пресслужбата на кабинета.

Документът разработва законодателна рамка за развитието на туризма и увеличаване дела на приходите от туризъм в националната икономика.

Основни моменти в закона са: по-добра координация в управлението на туризма на национално ниво чрез по-широки функции на Националния съвет по туризъм; създаване на органи с участието на представители на туристическия бранш; въвеждане на регионално ниво в структурата за управление на сектора чрез туристическо райониране на страната; стимулиране на участието на местните общности в туристическото развитие чрез по-широк обхват на специализираните общински програми; създаване на нормативна основа за формиране на Национална мрежа на туристическите информационни центрове.

Предвижда се също и хармонизиране със законодателството на ЕС на разпоредбите за извършване на туроператорска и/или туристическа агентска дейност; адаптиране на законодателната рамка за решаване на актуалната проблематика на хотелиерския сектор чрез въвеждане на срочна категоризация, децентрализация на дейности в производствата по категоризация, разширяване на обхвата на обекти, подлежащи на категоризация, предефиниране на видовете обекти в хотелиерството, въвеждане на уведомителен режим за лицата, предоставящи кетъринг услуги.

С новия закон ще се даде възможност за подобряване на качеството на услугите и за защита на потребителите чрез въвеждане на регламенти за предоставяне на допълнителни туристически услуги - в медицинските СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове; от екскурзоводи, скиинструктори, планински водачи; на плажовете и др. - при повишена сигурност и безопасното им ползване.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
561 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини