БХРА: Търпението ни се изчерпа! Очакваме да видим дали ще си отидем от Covid-19 или от глад

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е категорична, че предложените мерки за подпомагане на затворените фирми са неефективни, неработещи и недостатъчни.  През последните месеци не се провежда реална антикризисна политика и не се взеха нужните мерки, които да подпомогнат туризма, който е структуроопределящ за българската икономика, а данъците и осигуровките, които плащаме в по-добри времена допринасят пряко за 10,3 на сто от БВП.

Това се казва в официална позиция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) по повод въведените нови правила срещу разпространието на COVID-19 и мерките, които предриема държавата за подпомагане на бизнеса. Публикуваме позцията без редакторска намеса:

Окончателно затягат мерките срещу COVID-19 от петък!

"БХРА заявява категоричното си несъгласие с предвидените от властта мерки, с които се демонстрира, че се прави нещо, без от действията да има реална полза. Предложените 24 лева на ден като помощ за работниците в затворени бизнеси са абсолютно недостатъчни и демотивиращи. За да се убедите лично в това предлагаме политиците, министрите и чиновниците сами да пробват да живеят с по 24 лева на ден. Според мярката служителите, останали без препитание не по своя или на работодателите им воля, ще получават по 3 лева на час за всеки работен ден. Това е крайно недостатъчно, защото заплатите в сектора са различни. Едни хора са получавали, осигурявали са се и са плащали данъци при 8-часа дневно на 800 лева, а други – на 2800 лева. Тоест за тези хора е по-изгодно да останат без работа и да получават на трудовата борса обезщетение според средствата, които дълги години са внасяли в хазната заедно с работодателите им. Предложената сума от 24 лева на ден е по-малка и от досега работещата мярка 80/20. Предвид, че минималният осигурителен праг в сектора е 800 лева при 80/20 работниците трябва да получат минимум 640 лева помощ. Тоест в тежката ситуация, в която принудително попада бизнеса, помощта към него реално се намалява.

Тази “подкрепа” е със срок на действие само докато заведенията са принудително затворени през идните поне три седмици. Но не е предвидена достатъчна помощ за самоосигуряващите се лица и за служителите в нощни клубове, които загубиха препитанието си значително по-рано. В общественото пространство се говори за помощ от 15-20 на сто от оборота на затворените заведения, с които те да бъдат подпомогнати. Това обаче е крайно недостатъчно за бизнеси, които реално не могат да работят на пълни обороти вече 9 месеца, а някой са реално затворени през повечето време. Всички предложени мерки водят единствено до логичната стъпка – служителите да бъдат съкратени. По този начин хиляди хора ще останат на улицата, бизнеси ще фалират. Това ще бъде по-скъпо за бюджета като последици в сравнение с исканата от нас и всички други туристически организации за подпомагане нова мярка 90/0 или 100/0.

Вижте как ще може да се възползвате от облекчените условия на мярката "Заетост за теб"

24 лв на ден за професионалистите в ресторантите в курортите е абсолютна подигравка. Един готвач е обикновено със заплащане и осигурителен доход над 2000 лв. Този човек плаща квартира в курорта за сезона и се храни на работното си място (което сега е затворено), има семейство за издържане, кредити и постигнат поне някакъв средна класа стандарт, защото е сериозен професионалист. Тези хора, които съвестно са плащали данъци и осигуровки, няма как да преживеят с 24 лв на ден. Същото важи за f&b мениджъри, управители, салонни управители и по-високо квалифициран и обучен персонал, който ще е безвъзвратно загубен за бизнеса. И отново ще говорим за мерки за внасяне на кадри отвън, докато безработицата у нас расте. С всички предложени “мерки” правителството реално намалява тихомълком помощта за бизнеса, скривайки се зад високопарни речи и тайни преговори с определени кръгове удобни за тях лица.

Въпреки че хотелите не се затварят с последната заповед на здравния министър Костадин Ангелов, на тях реално им се спира работата, като не им позволяват да работят ресторантите им. В същото време държавата си измива ръцете и не им плаща компенсации, защото на хартия се водят работещи. Подобно дребно хитруване и поведение е несправедливо спрямо хотелиерския сектор, който неколкократно бе обявен от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за най-сигурния по отношение на взетите мерки за неразпространение на пандемията. Още повече, че за 9-те месеца от март насам няма заразени гости на хотел и нито едно избухнало огнище в такъв. А полузатварянето им се повтаря, защото същата бе и ситуацията през март-май тази година.

Хотелите имат резервации за предстоящите празници като Никулден и 8 декември, които влизат в обхвата на забранения период за работа на ресторантите, както и за останалите дни от тези три седмици. И естествено сега трябва да възстановят средствата на клиентите си. Защото никой не почива без храна и хранейки се в стаята си. За хотелите тази мярка е тотално недомислена, а те не са получили почти никаква подкрепа за 9-те месеца до сега и предишното “НЕзатваряне”. Министърът на икономиката за пореден път прати мярката за средните предприятия във времето напред и обясни, че се търсят варианти. Заради факта, че сезонните хотели работят само три месеца, те не могат да покрият изискванията за средни предприятия, въпреки че имат съответния оборот и наети лица, но само за краткия период, в който са отворени. Така инвестирали милиони левове фирми нямат достъп до европрограми и държавна помощ.

Стотици хиляди хора в курортите и градовете са заплашени от мизерия, но с тях не се преговаря, властимащите не се интересуват от техните проблеми и не търсят решаването им. И докато на столичния булевард “Витоша” доставката по домовете може и да помогне на част от заведенията, подобна мярка не може да се изпълни за ресторантите в курортите, в хотелите и в другите градове. Защото просто няма желаещи, на които тази храна да се доставя. Цели общини зависят от туризма и отказът на държавата от проблемите на живеещите в тях хора е геноцид и може да се окаже дори по-смъртоносен от Covid-19. Затворените морски хотели не получиха никаква реална подкрепа, като същата е перспективата и за зимните хотели.

Неразбирането, неглижирането, отказа от разговори и вземането на грешни и неработещи решения в кризата са демонстрация на нежелание за решение на проблемите или за пълното им игнориране и оставяне на най-важната част от туристическия бизнес – подготвените професионалисти, на произвола на съдбата. Тази форма на нулева подкрепа и дори 100% неглижиране на поставяните от БХРА въпроси води до тоталното сриване на цял сектор в икономиката. И това не е проблем, породен от Covid-19, а системен и дългогодишен за туристическия бранш. Не може години наред да се “управляват” само плажове и няколко гласовити кръчми и да не се обърне необходимото внимание на основни инвеститори и структуроопределящи системи, които допринасят за принадена стойност и развитие в сектора. Всички курорти са зависими от едни тайни приказки между ресорните икономически и социални министерства и малка, но гласовита част от ресторантския сектор. Никой не подкрепя и не иска да вникне и управлява проблемите на реалния туризъм – ваканционни хотели, ресторанти, атракции, туроператори, екскурзоводи, ски лифтове и друга туристическа курортна инфраструктура. По този начин кабинетът нито помага на стотици хиляди хора, нито запазва поне постигнатото в сектора, нито ще спечели някаква политическа подкрепа и одобрение. Явно прозира целта за оставяне на бранша на естествен подбор в кризата и пълната му зависимост от социални помощи и тежки кредити от банки. Това определено не е нормално и отговорно ръководене на икономическите последици от кризата.

Поставянето на над 10% от българската икономика на колене и в ъгъла не е и не може да е от полза нито за инвеститори, нито за работещите стотици хиляди в и около бранша, нито за цялата държава, а обричането на цели региони на липса на поминък, глад и обезлюдяване е абсолютно недопустимо и вредно за всички в страната.

Деница Сачева: Имахме притеснения, държавата ще помогне

Членовете на БХРА не получиха никаква подкрепа на искането си за помощ за разсрочване на кредити, за мораториум върху дължимите суми към банките, за отпускане бързо и при изгодни условия на ликвидни средства, за оцеляване на нашите партньори – туроператори, екскурзоводи, музикални изпълнители и т.н., за продължаващата липса на електронни визи, за недостатъчната инфраструктура в курортите и до тях, за нулевата реклама на България, за липсата от безвизови или облекчени и по-евтини режими с Русия, Турция и тн., за законовите проблеми със статута на курортите, за липсата на подкрепа за професионално обучение в сектора от държавата, за проблемите и законовите неуредици за инвестиции в нови лифтове, но позволяването на строителство в забранени територии и национални паркове, за липсата на всякакво национално планиране на легловата база, за нерешаване на проблемите на междуправителствени рестриктивни въпроси на авиоиндустрията и решаване на проблема с летище Пловдив, за нулевата реклама на градския туризъм.

За 9-те месеца от началото на кризата не бе направено и нищо за осигуряване на навременна медицинска помощ и карантинни хотели за туристите в курортите. Болниците не само в тях, но и в цялата страна не бяха подготвени, въпреки прогнозите на експертите за завръщане на вируса през октомври. И в резултат ние не само сме затворени за света като несигурна дестинация, но и умират близките ни хора. Туризмът не е включен за подпомагане и в колосалната сума, която получава страната ни от Европа за справяне с кризата и която ще бъде разпределена чрез Националния план за възстановяване и развитие. Неглижирането на сектора бе явно и в усвояването на европейските фондове до сега. 

Смъртта на туризма вече е предизвестена. Само очакваме да видим дали ще си отидем от Covid-19 или от глад. От БХРА сме категорични, че търпението ни към предлаганите от икономическия и социален министър мерки се изчерпа. И ако не видим ясно желание от кабинета за промяна и реална помощ за бизнеса единственият избор, който ще имат членовете на БХРА и техните служители е да излязат на улицата и да поискат оставките на всички, които не взимат жизненонеобходимите за оцеляване на сектора мерки".

Коментари

 1. 2020.12.03 | 14:13
  Не се бойте, няма да умрете от глад. Хотелите ви никнат като гъби. За нула време бетонирахте Черноморието.
 2. 2020.11.26 | 15:55
  Mi namerete si druga rabota, ne ste se rodili restorantiori. Tuk vaprosa e da otseleem vsichki zaedno. Na umrelia ne mu triabvat nito pari, nito restoranti nito kakvoto i da drugo.
  1. 2020.11.26 | 19:34
   по-прост си и от руслан!
  2. 2020.11.26 | 18:49
   няма да е от глад
  3. 2020.11.26 | 18:13
   до долния умник: стани войник, учител, лекар, санитар, а не да чакаш помощи. И жена си да оправиш пак ли ще искаш помощ?
  4. 2020.11.26 | 16:46
   абе селянин прост. и като оцелееш в свят икономически по-лош и от депресията през 20-те какво правиш? глупак!
 3. 2020.11.26 | 18:12
  Друго си е да купуваш за 15 стотинки 3в1и да ко продаваш за 3.50 защото си имаш кафененце и си вече бизнесмен какви 24 лева на ден държавата чува ли се
 4. 2020.11.26 | 18:09
  Тези хотелиери и ресторанти и незнам какво си още като изкарвахте и не плащате данъци и добри заплати бяхте о кей сега изведнъж решихте че всички в българия са ви длъжни аз от вашите печалби нищо не съм видяла защо искате сега от мен да вземете
 5. 2020.11.26 | 17:32
  Аре умирайте вече, аман. Като за изтощени от дълъг глад, бая ривете. Тия мутри са най-наглата сган, ни плащат заплати, ни плащат данъци, ни осигуровки, само знаят да риват.
  1. 2020.11.26 | 18:04
   Трябва да си завършен ид иот за да твърдиш сериозно първо, че има 700 работници в тоя "бранш", второ, че ще умрат всички и трето, да наречеш глуповатия дри сък от глупости по-горе "ясни аргументи". Трол на Рашид Алибегалев.
  2. 2020.11.26 | 17:34
   Те няма да умрат..бъди сигурен в това.Ще умрат всички 600-700 хиляди работници които бачкат в тоя бранш.И в случая за пръв път БХРА са прави с точни и ясни аргументи..Ама трябвада прочетеш
 6. 2020.11.26 | 18:00
  ПРАВЕТЕ СВИРЧОЦИ БЕ НАГЛЕДЦИ
 7. 2020.11.26 | 17:46
  Не, няма да им се размине. Няма да им се размине и на въпросното "мнозинство" от населението. Не може да сте явно или мълчаливо съграсни с обричането на стотици хиляди души на глад и да си мислите, че това ще остане без последствия. Всъщност...мислете си го колкото можете и искате...
 8. 2020.11.26 | 16:45
  Много подробно и точно описание на проблема. Хунтата успя и мен да изхвърли ма улицата през март месец и до сега също и аз като стотици хиляди други от хотелиерския ресторантьорски бранш съм на улицата. 9 месеца съм вече без работа. Сачева е една Долна лъжкиня заедно с тиквения комунист обслужващ организираната престъпност. Дори и човек от нашия бранш да се опита милион пъти да смени професията си той няма къде да работи защото в България просто няма икономика. Не може една година вече да сме без работа с хунтата да се правят на луди и нон стоп да ни лъжат. Боклуци мръсни,,, ОСТАВКА ,връщане на откраднатото и затвор
  1. 2020.11.26 | 17:43
   да умреш без работа
  2. 2020.11.26 | 17:42
   да те изхвърли на ма....йка ти в дивия изрод крадлив
 9. 2020.11.26 | 16:02
  Ей алчни говеда я се поспрете.Светът не е ресторанти и хотели,да го духате
  1. 2020.11.26 | 17:40
   Разбирам те,като желаеш да се жалиш,но няма как да ми го вмениш,че хала на България е такъв заради мен.Но щом по този начин ти става по -леко,давай
  2. 2020.11.26 | 17:25
   Ти не ми давай констатации колко мога защото нито ме познаваш нито знаеш какъв ми е живота нито през какво съм минал нито какво мога нито знаеш че съм работил на минимум 400 часа месечно..така че си запази просташкото мнение за се,б,е си.Заради такива злобни завистливи тетки и индивидуалистки като теб България е на този хал.Ти си СРАМ
  3. 2020.11.26 | 17:20
   корекция до 17:01
  4. 2020.11.26 | 17:18
   щом смяташ,че хотелиерите и ресторантьорите са българският народ ,приеми го както го разбираш,но за разлика от теб не съм толкова цветуща в обиди,жив и здрав да си толкова можеш,съответно толкова получаваш
  5. 2020.11.26 | 17:01
   явно го правиш и то умело, инАче няма да плюеш по българския народ смазан от бкп герб мутрите. малодушна свиня
  6. 2020.11.26 | 16:56
   за твое успокоение не ми се налага на никого да го духам,по причина ,че не съм мързелива,явно при теб това е проблем
  7. 2020.11.26 | 16:46
   да го духаш и ти, мръсна чиновническа мързелива измет и плъх
  8. 2020.11.26 | 16:07
   И на нас търпението ни се изчерпа от алчността и наглоста ви,оправяйте се като всички други,от къде на къде трябва да лежите на гърба на трудещите се
 10. 2020.11.26 | 17:39
  Няма страшно, ще поотслабнете, ще продадете някоя скъпа кола и ще оцелеете. На нас ни остана само бял дроб и един бъбрек за продаване. Няма да ви съжалим.
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Tуризъм

още

Анкета

Кое място ще посетите първо след разхлабването на мерките?

Кое място ще посетите първо след разхлабването на мерките?

Избрано от Интернет