Повечето българи са останали по-скоро доволни от лятната си почивка у нас

  • 19 октомври 2020 13:39

  • 626
  • 3
Повечето българи са останали по-скоро доволни от лятната си почивка у нас
© Булфото (архив)

Оценките за летния туризъм в България са по-скоро добри, макар очакванията да са по-високи, а конкуренцията на чужди дестинации да прави българите по-взискателни, коментират от "Галъп интернешънъл" на базата на изследване, направено сред 1000 българи по телефона между 2 и 6 октомври, като равносметка на летния туристически сезон. Проучването е част от традиционната изследователска програма на "Галъп интернешънъл", съвместно с Националния борд по туризъм

Въпреки очевидните трудности повече българи са почивали у нас през летния сезон на фона на плановете, които бяха декларирани в началото на сезона. Добра е ролята в това отношение на туристическата реклама на страната, която Министерството на туризма успя да реализира в съкратени срокове в хода на изненадалата ни пандемия, посочват анализаторите, като отбелязват, че обществото очаква и още в тази посока.

Половината от запитаните са виждали туристическа реклама на България в последните няколко месеца, а другата половина не са. Подобни дялове са всъщност добър атестат за достигната аудитория.

77,7 на сто приемат, че рекламата трябва дори да се увеличава. Само 19,1 на сто са скептични към увеличаването на рекламата като механизъм за стимулиране на вътрешния туризъм.

Вероятно и с увеличаването на туристическата реклама на наши дестинации в хода на туристическия сезон може да се обясни и по-големият дял почивали у нас в сравнение с отчетените в началото на сезона планове, посочват от "Галъп". Роля вероятно играят и ограниченията, въвеждани и в средата на лятото по отношение на почивките на Бяло море, както и почти навсякъде другаде в чужбина.

Бранимир Ботев: Време е да започнем да промотираме българските зимни курорти

През май 11,6 на сто са планирали почивка на море у нас, а 22,2 процента (над 1.2 млн. души) са реализирали подобни почивка. 4,3 на сто са планирали планина у нас, но 8,4 процента са я реализирали на практика. Обратно, 5,1 на сто през май планираха море в чужбина, но само 2,7 процента (над 150 хиляди души) са го реализирали. Това е намаление от повече от половин милион в сравнение с една средна нормална година. Последното явно се дължи на ограниченията, допускат анализаторите и уточняват, че респондентите са имали възможност да посочат повече от един отговор.

Като цяло, 29,7 на сто от хората у нас твърдят, че това лято са ползвали някаква туристическа услуга - при 19,6 процента, които са планирали да ползват такава към началото на сезона.

Онези, които са почивали в България, в огромната си част споделят, че страната е била първи избор - 69,2 процента. 26,3 на сто признават, че са искали всъщност да почиват в чужбина, но заради обстоятелствата около коронавируса се е наложило друго.

Почивалите в България, по петобална скала от 1 до 5, дават оценки по-близки до 4 по всички показатели като цени, качество и противоепидемични мерки.

Онези, които се били в чужбина, дават и малко по-високи оценки за прекарването си там. Осезаемо по-високи са оценките на теми като цени и качество на плажа и плажните услуги, както и при противоепидемичните мерки. Последното е очаквано на фона на по-строгите мерки в съседни страни.

Запазените работни места в сектор туризъм са над 29 000

Въпреки разликата в оценките, няма промяна в мненията за потенциала на българския летен туризъм, пречупен през личния опит - около 70 на сто смятат, че този потенциал е добър или много добър.

Онези, които пък въобще не са почивали това лято, в близо половината от случаите посочват като причина, че принципно са далеч от темата, а сходен процент изтъкват финансови причини. Малко над една трета директно назовават опасения, свързани с коронавируса. Анкетираните са назовавали по повече от една причина.

Очаква ни труден за туризма ни зимен сезон и вероятно още един нелек летен,засилена вътрешна реклама и подкрепа за бранша ще е от решаващо значение за минимализиране на щетите, обобщават анализаторите.

Novini.bg
626 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Критик

2020.10.20 | 11:52

3
Пълни глупости , въобще не сме доволни - всичко е ментак и имитация .......

2020.10.19 | 18:31

2
Да и аз съм доволен , не съм стъпвал там от 15 години , няма и да стъпя !
Ох

2020.10.19 | 14:22

1
Галъп да теса много точни теса машата на БКП предварително знаят изборните резултати почити до точност замислете се как . Галъп дави обясни ка БКП пак щели да имат 24./. На изборите и този процент от години е един и същ след като масово измират техните гласово подаватели само неискам да слушам как млади хора се вливат в партията освен БКП отрочетата няма как да стане . Това показва че няма никакво значение как гласувате всички резултати се нареждат

Добави коментар

Водещи новини