Запазените работни места в сектор туризъм са над 29 000

Ковид кризата засегна най-тежко туризма, а запазените работни места в сектора са над 29 000. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Мариана Николова в Пловдив по време на тържественото откриване на новата 2020-2021 академична година в Университета по хранителни технологии - Пловдив /УХТ-Пловдив/.

Според нея Ковид кризата постави строги санитарно-хигиенни изисквания не само за качеството на предлаганите услуги, но и за здравето и сигурността на техните потребители.

Николова припомни предприетите от правителството спешни мерки за противодействие на пандемията и стъпки в помощ на бизнеса, сред които са социално икономическите мерки на стойност около 2 млрд. лева. По думите й в резултат на положените от държавата усилия България бе отличена от Световния съвет за пътувания и туризъм с печат за безопасност и хигиена.

10 млн. лева подкрепа ще получат туроператорите и туристическите агенции

Министърът на туризма каза още, че скоро предстои да бъде финализиран и съвместният с УХТ-Пловдив проект за създаване на традиционно национално меню. Неговата цел е да се подготви национална и регионална селекция от традиционни български храни и напитки, обединени в национално меню, което да бъде въведено в хотелите и ресторантите по нашите курорти.

Тя допълни, че трябва да използваме този потенциал за привличане на все повече туристи със специализираните услуги и продукти, които нашата страна предлага.

Марияна Николова: Вече има постъпили 12 заявления за предоставяне на държавна помощ за туроператори

В заключение Марияна Николова каза, че Министерството на туризма разчита на преподавателите и студентите от УХТ да продължат добрите практики и да мобилизират всичко научено, за да може България да бъде безопасна, здравословна и конкурентна туристическа дестинация.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Tуризъм

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет