Океанариумът в Бургас ще има 42 аквариума и един делфинариум

  • 30 август 2013 21:27

  • 9679
  • 8
Океанариумът в Бургас ще има 42 аквариума и един делфинариум
©

Океанариумът в Бургас ще има 42 аквариума и един делфинариум със 700 места, стана ясно по време на  общественото обсъждане на проекта. Фирмата-инвеститор - "Мостовик" има готовност да вложи в проекта 100 милиона лева.

Инвеститорът предлага строителството да премине в четири етапа - най-напред да се изгради аквапарк, след това делфинариум,
океанариум и опознавателен център. Последно ще бъде изграждането на хотелската част, съобщава БТА.

Гледани от въздуха, делфинариумът и океанариумът ще приличат по форма на рибата скат. Аквапаркът е замислен като три преливащи една в друга зони -  първата ще е откъм морето - по-шумна и весела, втора - откъм Атанасовското езеро - пригодена само за деца; третата ще е релакс зона за възрастни.

Към аквапарка е планирано да има закрита част за целогодишно ползване. Наоколо ще бъдат разположени спортни игрища, плувен басейн, хранителна и търговска зона.  

Делфинариумът е замислен със 700 седящи места. Той ще представлява свързани в мрежа басейни, където да се отглеждат делфини и морски котки. Системата ще е затворена и няма да се изхвърля вода в Черно море - всичко ще се пречиства в рамките на комплекса, заяви Павел Сатонкин.  

Интересен акцент в плана на комплекса е така нареченият Познавателен център. В България и близката част на Европа няма подобен център, твърдят инвеститорите. Този център е място, където хората могат по забавен и интересен начин да се запознаят с науката и техниката.  

Като последен етап ще бъде построен хотел със 100 стаи. Инвеститорите прогнозират, че ще си върнат вложеното за 13 години и твърдят, че при определянето на цените ще се водят по българския стандарт.

Сред присъстващите на обсъждането бе и архитект Кирил Кирилов, който е проектирал през 80-те години на миналия век бургаския делфинариум, който впоследствие се изгражда във Варна.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
9679 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Кольо

2014.04.12 | 21:35

7
Бургас вече няма стигане

2014.04.12 | 21:02

6
Много се разви този град. Също както и варна. Стигнаха София, ако не я и задминаха вече и по приходи и по всичко - особено Варна. Колкото до Пловдив и Велико Търново да не говорим - бивши столици на България, а сега - западащи градове...
Т.И.А

2014.04.12 | 22:54

8
За Бургас съм съгласна с вашето мнение, но по какво съдите , че Велико Търново запада? Скоро били ли сте там, че да говорите така? Ако не, Заповядайте да видите как се развива града благодарение на уникалното си местоположение и природа, наплива на туристи от цял свят и гостоприемството на местните хора!Мисля, че с право тази година и двата града си поделиха титлата "Наи-добър град за живеене" и ГОРДО я защитават!!!

2014.04.12 | 18:43

5
НЕ ИСКАМЕ ДА СМЕ РУСКА ПРОВИНЦИЯ, ЗАЩОТО РУСНАЦИТЕ СА МУТРИ. ДА СИ ВЗЕМАТ АКВАРИУМА И ДА СИ ГО НОСЯТ В СИБИР.

2014.04.12 | 09:48

3
Типично руска работа искат да си подхвърлят трохи и да ни купят. Те ни мислят са първобитни аборигени.

2014.04.12 | 18:43

4
Срамота... да мъчат делфини. Няма ли хора със здрав разум да спрат тази варващина????
?

2014.04.12 | 09:48

2
Първо ще е аквапарка ....а за океанариума...ами може да не "стигнат" инвестициите. Е хотела ще е задължителен...До кога ще ни лъжат с фалшиви проекти от типа обичай науката но нека да си направим хотел и аквапарк за да я издържаме....
er

2013.10.22 | 14:51

1
Незнам Колоьо кое няма стигане но с намаляващо население Бурса е обречен както и цяла Бг. разбира се и помисли си кой е тръгнал да го гони !!??

Добави коментар

Водещи новини