„Хювефарма“ откри завод за производство на ваксини

  • 18 юни 2024 14:15

  • 2859
  • 6
„Хювефарма“ откри завод за производство на ваксини
© Хювефарма

„Хювефарма“ откри нов завод за производство на ветеринарни ваксини в Разград, където се намира и един от заводите на дъщерната ѝ компания „Биовет“.

Всъщност това е една от най-големите производствени фирми в България с над 70 години история, традиции и експертиза в областта на биотехнологиите.

"Биовет" притежава три завода за прецизна биотрансформация – в Пещера, Разград и Ботевград. С капацитет от над 10 000 куб. м тя е най-голямата ферментационна компания в Европа. В дружеството работят над 2400 висококвалифицирани биотехнолози, микробиолози, химици, инженери и други служители.

Новият завод за ваксини е модерен и високотехнологичен, оборудван с последно поколение машини и съоръжения. Проектиран е да бъде мултифункционален, с няколко независими технологични линии, което осигурява гъвкавост и ефективност на производството.

Инвестицията е в размер от 140 милиона лева, уточняват от компанията.

Строителството започва в края на 2019 г. и въпреки тежката ситуация с COVID пандемията не спира и приключва за 4 години. През този период са направени дизайна, проектирането, доставката и инсталирането на оборудването, тестовете и получаването на всички разрешителни за извършване на дейността.

Заводът има сертификат за добра производствена практика от БАБХ, валиден за целия Европейски съюз.

"Хювефарма", или как да създадеш един виртуозен цикъл

Съоръжението е с обща площ 12 000 кв. м, от които 8 000 кв. м са белите стаи с различен клас на чистота. Оформени са независими зони – за производство на ваксини от яйца, бактериални ваксини и вирусни ваксини. Има специализирана зона за стерилно пълнене в инжекционни флакони, лиофилизация и опаковане на продукцията.

За контрол на качеството в процеса на производството и на готовата продукция са изградени и оборудвани модерни лаборатории за проверка и анализ.

Условията на производство отговарят дори на стандартите за производство на хуманни ваксини, но "Хювефарма" е специализирана в продукти за животните. Затова и ваксините, които ще се произвеждат в Разград, ще са за индустриалното животновъдство – за птици, говеда и свине.

По време на изграждането на завода в лабораторията за научно-развойна дейност в Пещера са разработвани щамовете и технологиите. Сега те се трансферират в Разград. Предстои пускане на пилотни валидационни партиди и доокомплектоване на досиетата на продуктите и получаване на регистрация за продажба. Плановете са до регулярно производство да се стигне до 2 години. В момента в завода работят 70 души, но през следващите години при пълно натоварване на капацитета ще надхвърлят 300.

Последвайте канала на

Novini.bg
2859 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Пастьор

2024.06.18 | 22:19

6
Кой ли ги яде тези ваксини?
Hyuseinov

2024.06.18 | 15:52

1
Да бъде разследван. Това е пералня за пари на едно зализано човече
Хилъри

2024.06.18 | 22:18

5
домуса прави и едни партии с парите на цру

2024.06.18 | 17:30

4
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
шиши гусито

2024.06.18 | 17:04

3
махай г отози кавал домус ага
шиши гусито

2024.06.18 | 17:02

2
този мангал домусчев ли

Добави коментар

Водещи новини