"Хювефарма", или как да създадеш един виртуозен цикъл

  • 10 август 2022 15:35

  • 1961
  • 8
"Хювефарма", или как да създадеш един виртуозен цикъл
©

На фона на кризата с цените на петрола и газа, необходимостта от това да бъде съхранена енергията и да бъдат намерени алтернативи на изкопаемото гориво се е превърнала в задължително начинание – както от гледна точка на икономиката, така и от гледна точка на околната среда. И това важи с пълна сила за компаниите, които са замесени в хранителната индустрия, където конкуренцията винаги е жестока, особено на фона на увеличението на световното население. Така започва своя материал списание "Форчън", посветен на създадената от братя Домусчиеви компания Хювефарма.

За Хювефарма, българска компания, специализирана в производството на ветеринарни лекарства, можем да кажем, че се справя повече от отлично с тези предизвикателства. Компанията е посветена на каузата за отговорно опазване на околната среда и прилагане на принципите на т.нар. кръгова икономика, пише изданието.

Енергията е съществен елемент за нашия производствен процес. Разполагаме с две електроцентрали, където остатъците от производствения процес биват изгаряни, сподели собственикът на Хювефарма Кирил Домусчиев в интервю за списанието.

Парата се произвежда като алтернативна енергия, като по този начин консумацията на природен газ се намалява с 40 процента. Пречистването на отпадъчните води и замърсения въздух, за да се елиминират вредните емисии и миризми, също е част от философията на компанията.

През 2021 г. компанията инвестира 180 млн. долара в разработването на възобновяеми източници на енергия като геотермална, вятърна и най-вече в соларни електроцентрали. Това е първият път в историята на компанията, когато разходите почти се изравняват с инвестициите ѝ, и изглежда това е било повече от разумно решение предвид геополитическата ситуация в последно време.

Би било катастрофално, ако енергйните доставки и цени се окажат непредвидими, защото по този начин нито можеш да определиш каква цена да сложиш, нито може да предвидиш постъпленията, обяснява Домусчиев.

,,В момента това е един от най-големите недостатъци по отношение на електроенергията в много части на Европа'', допълни още той.

За да се справи с това предизвикателство, Хювефарма е започнала да разширява капацитета на слънчева енергия от 25 мегавата до 185 мегавата, което е заложено да се осъществи по програма до края на първото четиримесечие на 2023 г. Така слънчевите инсталации на компанията ще достигнат капацитет от 300 мегавата, което е напълно достатъчно, за да издържа 300 000 домакинства.

Най-късно до 2030 г. ще бъдем изцяло независими по отношение на енергийните ни нужди, обясни Домусчиев.

Ние оперираме и на международния пазар. Не само че продаваме нашите продукти в повече от 100 държави, но и производствените ни бази се разрастват в глобален план. Имаме две производствени бази във Франция, завод за химичен синтез в Италия, три производствени бази по биотехнологии и ваксини в България, и пет сайта в САЩ за ваксини и ветеринарна медицина.

В момента Хювефарма полага усилия да стъпи на пазара в Югоизточна Азия, като Хювефарма е в процес на създаване на свои дъщерни дружества във Филипините, Индонезия и Южна Корея.

Домусчиев вижда възможност да стъпи на нови пазари, предвид реномето на Хювефарма на надежден партньор, който доставя качествени продукти.

Компанията също така продължава да се разширява и в Щатите, където през 2007 г. изгражда производствена база в Сейнт Луис. С щаб в Джорджия, Хювефарма може да се похвали с производствени и изследователски заводи в Северна Каролина, Небраска, Колорадо и Мисури. Очаква се скоро Домусчиев да открие нов център във Флорида, който да бъде използван за разработването на ваксини.

Вярата на Домусчиев във ваксините е разбираема. Финансите на Хювефарма се подобриха по време на пандемията от COVID-19, като приходите средно са нараснали с 11% през последните пет години.

,,Ако 2022 г. продължи така, както започна, тази година очакваме отново да имаме двуцифрен ръст на приходите, въпреки всички предизвикателства, пред които сме изправени. Но това е нещо обичайно за нас в последните 10-15 години'', коментира Кирил Домусчиев.

По думите му формулата на успеха е в наемането и задържането на най-добрите хора в занаята.

Ние винаги се стараем да предложим конкурентни възнаграждения, но това е само едната част от уравнението. Продължаваме да се стремим да им дадем най-добрата практика и образование, включително и атрактивни стимули. Освен това те виждат, че ние постоянно периодично реинвестираме печалбите обратно в компанията посредством нашата инвестиционна годишна програма. Това е да работиш в компания, която расте и се развива, и място, където резултатите от твоите усилия те мотивират. И точно тази мотивация е много важна, обяснява Кирил Домусчиев.

,,Хювефарма има ясна визия, не само за днешния ден, но и за близкото бъдеще. За нас устойчивостта е изключително важна, както и да работим за един по-зелен свят'', каза още той.

Последвайте канала на

Novini.bg
1961 8

Коментари 8

Добави коментар
комунисти комсомолци пионери

2022.08.11 | 10:24

8
.........................................
Коки

2022.08.11 | 09:31

7
Цялата статия е един кьорфишек и е пълна лъжа. В целия списък на Фортуне няма и една дума за разградския.

2022.08.10 | 21:14

6
Киро Белото колко плати за този материял, подлоги?
Кок

2022.08.10 | 20:51

5
Ако от Фортуне знаеха защо му викат Киро-каптагонеца да са си закрили списанието
Коки

2022.08.10 | 20:49

4
Кирчо си плати на една лобистка фирма за пред американските власти защото са му стегнали кайша
Да

2022.08.10 | 17:26

3
Бойко бойко
Еми...

2022.08.10 | 16:18

1
С крадено от държавата (завод Балкан, БМФ и т.н.) е лесно.

2022.08.10 | 16:32

2
Точно..... И коридор за износ на каптагон за арабските страни....

Добави коментар

Водещи новини