Промишленото производство в Полша се е понижило през септември при ръст на заплатите в сектора

  • 21 октомври 2024 14:44

  • 222
  • 0
Промишленото производство в Полша се е понижило през септември при ръст на заплатите в сектора
© pixabay

Промишленото производство в Полша неочаквано се е понижило през септември на фона на продължаващо рязко понижение на цените, на които производителите предлагат своята продукция. Това показват данните на полската статистика, публикувани днес и цитирани от ДПА, предаде БТА.

Промишленото производство е спаднало с 0,3 процента на годишна база (спрямо същия месец на 2023 г.), докато икономисти очакваха да нарасне с 0,2 процента. През август 2024 г. показателят се е понижил с 1,2 на сто, сочат коригирани данни, отбелязва ДПА. 

Продукцията на миннодобивния сектор е намаляла през септември със 7,3 на сто на годишна база, а при преработващата промишленост е отчетен лек спад от 0,3 на сто.

От друга страна в сектора на комуналните услуги е регистрирано повишение с 1,3 на сто. 

На месечна основа (спрямо август) полското промишлено производство е нараснало с 9 на сто.

Статистическата служба на Полша отчита ускоряване при спада на цените на производител през септември. През миналия месец те са се понижили с на 6,3 на сто на годишна база, а през август - с 5,5 на сто. 

Годишната инфлация в ЕС, еврозоната и България намалява през септември

Съществено, с 11,9 на сто, са спаднали производствените цени в сектора на комуналните услуги. При миннодобивната индустрия те са намалели с 8,9 на сто, а при преработващата промишленост - с 5,5 на сто. 

Данните на полската статистика показват още, че средните брутни заплати и трудовите възнаграждения в сектора на промишлеността са се увеличили през септември с 10,3 процента спрямо година по-рано. На месечна база те са намалели с 0,5 на сто.

Последвайте канала на

Калина Христова
222 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини