Нидерландската инфлация се е забавила

  • 09 февруари 2023 15:05

  • 214
  • 0
Нидерландската инфлация се е забавила
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Инфлацията в Нидерландия се  е забавила до най-ниското си равнище от 11 месеца през януари, каквато бе и първоначалната прогноза, на фона на по-ниските разходи за електроенергия. Това се посочва в окончателните данни на Централната статистическа служба, публикувани днес и цитирани от ДПА.

Индексът на потребителските цени е нараснал със 7,6 на сто на годишна основа през януари, което е по-бавен темп спрямо растежа от 9,6 на сто през декември.

Резултатът съответства на първоначалните данни, публикувани на 2 февруари. Това е най-ниското равнище на показателя от края на февруари 2022 година, когато инфлацията е била 6,2 на сто.

Какви са решенията за борбата с инфлацията

Спадът на инфлацията се е дължал първоначално на по-ниските с 3,4 на сто разходи за електроенергия, които са били повлияни от правителствените мерки за намаляване на разходите за електроенергия на домакинствата. 

През декември миналата година електроенергията е била с 52 на сто по-скъпа спрямо миналата година.

Годишният растеж на цените за облекло е намалял до 9,4 на сто през януари спрямо 12,3 на сто през декември. 

Цените на хранителните и безалкохолните напитки са се повишили с 2,14 на сто. 

Инфлацията, базирана върху хармонизирания индекс на потребителските цени, се е забавила до 8,4 на сто през януари спрямо 11 на сто през декември, каквито бяха и прогнозите.

Калина Христова
214 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини