Годишната инфлация в Словения се понижи

  • 07 февруари 2023 10:44

  • 296
  • 0
Годишната инфлация в Словения се понижи
© Pixabay

Годишната потребителска инфлация в Словения през януари е била 10 процента или с 0,3 процентни пункта по-ниска от предходния месец, но все още над потребителската инфлация в еврозоната. Цените на храните са били основният двигател на инфлацията, съобщава сайтът „Словения таймс“.

Според най-новите данни на словенската статистическа служба, публикувани вчера, цените на храните и безалкохолните напитки са се повишили с 19,3 на сто на годишна база, а на месечна – с 2,1 процента.

Според хармонизирания индекс на ЕС за потребителските цени годишната инфлация в Словения през януари е била 9,9 процента, докато в еврозоната е била 8,5 на сто по предварителни оценки.

Стоките са поскъпнали средно с 11,1 на сто, а услугите – със 7,9 процента за година. Най-много са поскъпнали стоките с краткотрайна употреба - с 13,5 процента.

По-високите цени на храните и безалкохолните напитки са допринесли с 3,2 процентни пункта за общата инфлация.

Твърдите горива са поскъпнали с 97,5 процента, а услугите в ресторантите и хотелите - с 12,1 процента. 

От декември до януари потребителските цени са се повишили с 0,2 процента, въпреки че според хармонизирания индекс на ЕС Словения отчита дефлация от 0,1 на сто на месечна база.

С цел да намали инфлацията Европейската централна банка наскоро повиши лихвените си проценти за пети пореден път с 50 базисни пункта, като обяви ново повишение през март.

Гуверньорът на словенската централна банка Бощан Васле и член на Управителния съвет на ЕЦБ каза в интервю за агенция СТА, че са решени да продължат да повишават лихвените проценти, тъй като инфлацията далеч не е овладяна.

Десислава Станева
296 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини