Инфлацията в Германия бележи лек ръст през януари

  • 09 февруари 2023 09:58

  • 277
  • 1
Инфлацията в Германия бележи лек ръст през януари
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Инфлацията в Германия се е повишила леко през януари до 8,7 на сто, слагайки край на два месеца на спад, осигурен от намалелите цени на енергията, показват предварителни официални данни, обявени днес от федералната статистическа служби Дестатис, предаде Франс прес.

Показателят е нараснал с 0,1 процентни пункта спрямо декември, но остава под пика си от 10,4 на сто, достигнат през октомври. Противно на обичайното, Дестатис не дава подробности за разпределението на увеличението на цените в различните сектори.

Цените на основните храни ще спаднат съвсем скоро

Ръстът на хармонизирания ценови индекс, който служи като референтен за Европейската централна банка, се е забавил през януари - до 9,2 на сто на годишна база, но остава доста над целевата инфлация от 2 на сто, заложена от ЕЦБ в средносрочен план.

Инфлацията в най-голямата икономика в еврозоната се стабилизира на високо ниво, след като миналата година цените достигнаха равнища, невиждани от 50-те години на миналия век. Задържането на инфлацията става благодарение на стабилизацията на цените на енергоносителите, след като Берлин направи нужното, за да си осигури мащабни доставки на втечнен природен газ.

Калина Христова
277 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.02.09 | 13:59

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини