Фандъкова пред конгреса на КТ „Подкрепа“: Изправени сме пред предизвикателствата криза, инфлация и политическа безпътица

  • 08 февруари 2023 12:29

  • 274
  • 1
Фандъкова пред конгреса на КТ „Подкрепа“: Изправени сме пред предизвикателствата криза, инфлация и политическа безпътица
© Булфото (архив)

Изправени сме пред предизвикателствата финансова криза, инфлация и политическа безпътица, каза столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска пред делегатите на единайсетия конгрес на КТ „Подкрепа“. Форумът се провежда в НДК. Конгресът съвпада с 34-годишнината от създаването на синдиката и е под мотото „С "Подкрепа“ в бъдещето!“.

Поколението, чийто трудов път съвпадна с тези повече от 30 години на "Подкрепа", е символ на подкрепа на активните, работещи хора и на вярата, че заедно ще постигнем повече, каза Фандъкова. През последните 14 години, в които съм кмет на София, заедно с вас и с другите социални партньори променяме града – трудно, но устойчиво и сигурно, добави тя. По думите й през тези години средната работна заплата в София е увеличена "в пъти", но през последната година и половина инфлацията е започнала "да изяжда" постигнатия ръст.

Най-добрата инвестиция е в хората и в подготовката им, каза още Фандъкова. В почти всички области липсват подготвени кадри, липсват изобщо хора, допълни тя.

Радев за КТ Подкрепа: Превърнахте се в опора и безмилостен критик, но и в ценен и търсен партньор

Добрата инвестиция е и в грижата за хората, възнаграждения, здравни грижи и условия на труд, защото хората са най-ценни във всяка сфера. Хората се нуждаят от сигурност и стабилност, за да са ефективни, посочи още тя. Фандъкова изброи сферите, в които са повишени заплатите на работещите – транспорт, образование, здравеопазване, култура и социални дейности. 

Столична община отдели 170 млн.лв. от бюджета си за транспорта, като преди два дни е договорено ново увеличение на заплатите за работещите в сферата на транспорта, припомни тя. В сферата на образованието е преодолян недостигът на учители, каза още Фандъкова и посочи, че 30 процента от учителите са в млада възраст. Фандъкова изрази очакването си, че държавата ще запази политиката си на увеличаването на заплатите в сектора. В сектора на културата и на социалната сфера са сключени браншови колективни трудови договори, но възнагражденията в областта на социалните дейности не отговарят на труда и натовареността на заетите.

В областта на енергетиката е приет механизъм за автоматично увеличение на възнагражденията, добави Фандъкова.  

Президентът Румен Радев, премиерът Гълъб Донев, почетният президент на „Подкрепа“ Константин Тренчев също поздравиха делегатите на конгреса.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
274 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Трезвомислещ

2023.02.10 | 18:04

1
Без селската даскалица подкрепа нямаше да я има! Слава!

Добави коментар

Водещи новини