Министър Никола Стоянов: Затварянето на въглищните централи значи деиндустриализация на страната

  • 14 януари 2023 12:13

  • 1111
  • 11
Министър Никола Стоянов: Затварянето на въглищните централи значи деиндустриализация на страната
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Саудитска Арабия има интерес към изграждането на карго летище в България, по-конкретно в Узунджово, заяви в ефира на БНТ служебният министър на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет.

Преди ден той се завърна от посещение в Саудитска Арабия, където бе с още министри от служебния кабинета и бизнес делегация.

Заради войната в Украйна, въздушните коридори за доставки в Европа се изместват, уточни Стоянов. Затова България в момента е добра точка за карго летище, а Узунджово е удобно с разположението си – на няколко километра от магистралата, лесно достъпно, обясни той.

Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет каза още, че от страна на Саудитска Арабия има сериозен инвестиционен интерес в млечната промишленост. Става дума за обща инвестиция в изграждането на млечна ферма в България в съдружие с българската компания „Ел Би Булгарикум“. Има потенциал подобна ферма да се превърне в най-голямата в страната и региона, и да изнася продукция за нуждите на целия Персийски залив, обясни Стоянов. През тази инвестиция ще осигурим сериозно производство, за да задоволим всички пазари в Саудитска Арабия, добави Стоянов.

Министър Стоянов обяви също, че скоро предстои голяма делегация от Саудитска Арабия да посети България, работи се по спогодба за защита на инвестициите между двете държави, ще има и споразумение между министерствата на икономиката на двете държави, планира се и заседание на междуправителствена комисия. До една-две седмици служебният министър на енергетиката Росен Христов ще посети Саудитска Арабия.

КНСБ: В предоговарянето на Плана намаляване с 40% на емисии не трябва да съществува

Ще е трудно, но няма да е невъзможно – така министър Стоянов отговори на въпрос постижимо ли е България да отвори и да предоговори глави от Плана за възстановяване и устойчивост. По-рано тази седмица Народното събрание задължи правителството да предоговори Плана за възстановяване в частта, свързана с намаляването на вредните емисии и затварянето на въглищни централи. Стоянов подкрепя решението на парламента, но коментира, че не е хубаво за нас като държава „да си меним мнението през няколко месеца“. В този момент, когато икономика без енергетика няма, ние не можем да си позволим да затворим тези централи. Има енергийна криза в цяла Европа и това кара много компании да поглеждат към България, ще бъде нецелесъобразно да ги затворим, смята Стоянов.

Депутатите решиха: Служебният кабинет ще предоговаря ПВУ в частта "Енергетика"

Министърът прогнозира, че темповете на инфлация ще се успокоят до месец април т.г. и могат да се снижат до едноцифрено число. Моята прогноза е, че инфлацията ще върви надолу, нашите амбиции са до април да е едноцифрено число, което е и условие за влизане в еврозоната, обясни той.

До една-две седмици служебният кабинет ще обяви новите енергийни помощи под формата на ваучери и карти за БДЖ и ползване на градски транспорт, заяви Стоянов.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1111 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2023.01.14 | 18:14

11
АКО ОБРАЗОВАНИТЕ САМО ТОВА МОГАТ ТРЯБВА ДА ГИ СМЕНИМ С ПО МАЛКО ОБРАЗОВАНИ КАТОЧЕЛИ НИЩО НЕМОГЪТ.

2023.01.14 | 18:09

10
ВСИЧКИ ИМАТ ВЪГЛИЩНИ ЦЕНТРАЛИ САМО НИЕ ЩЕ ЗАТВАРЯМЕ КАКТО И С КОЗЛОДУИ
СЕКИРАТА И ДРЪВНИКА

2023.01.14 | 17:54

9
РЕЗАНЕ НА БЪЛГАРСКИ, КУЧЕШКИ ГЛАВИ! ЦЕПЕНЕ НА ЧЕРЕПИТЕ! ТЪПЧЕНЕ НА МОЗЪЦИТЕ С ТОКОВЕТЕ НА БОТУШИТЕ!
PaulaFox

2023.01.14 | 17:18

8
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076
ЖИВОТ НИ ПРОКЛЕТИ

2023.01.14 | 17:14

7
ЗЕЛЕНАТА ЗОНА ПРЕД СПОРТНА СОФИЯ В СЪБОТА, ЧАСТ ОТ МЕРКИТЕ ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА МАСОВИЯ СПОРТ ЛИ СА? ДА Е В А МАЙКА ВИ ИЗ РОДИ БЪЛГАРСКИ! С М Ъ Р Т НА БЪЛГАРИЯ!

2023.01.14 | 14:19

6
ТОВА Е ЛЪЖА И ГЛУПОСТ, БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ НЕ ЗАВИСИ ОТ ВЪГЛИЩАТА
ОЩЕ ПРЕД 2010

2023.01.14 | 13:59

5
БОЙКО ТРЯБВАШЕ ДА ЗАКРИЕ ВСИИИИЧКОО ЩО БЪЛВА ПУШЕК . НИЕ СМЕ НЕДОРАЗВИТО ОБЩЕСТВО .., КЪВ ШЕНГЕН ,КВА ЕВРОПА , КВИ ЕВРОСЪЮЗИ ...НИЕ СМЕ ОООРЛЯЯЦИ...

2023.01.14 | 13:08

4
според този радев каун индустриализацията на страната е базирана на въглища.. какви идиоти доведе тази фуражка

2023.01.14 | 12:28

2
Еврейския Съюз ЕС това цели. Забива последните пирони в ковчега на България.

2023.01.14 | 12:48

3
Требва да си голям дебил, ако си мислиш, че последните 45 години си ял нещо друго, освен подаяния на "Еврейския съюз". Още от заемите на любимия ти вожч - необразованият тапанар тодор живков, по-известен като кypа му Янко.
Емѝ...

2023.01.14 | 12:20

1
Научиха я неграмотните бандити на зеления чорап тая дума "деиндустриализация" и сега я повтарят в захлас. А каква "индустрия" имаме, че да се "деиндустриализираме" пита ли ги някой? Не.

Добави коментар

Водещи новини