Министър Стоянов: Планирането на нови индустриални зони ще бъде със специален фокус върху Северозападна България

  • 14 декември 2022 15:34

  • 337
  • 2
Министър Стоянов: Планирането на нови индустриални зони ще бъде със специален фокус върху Северозападна България
© Министерство на икономиката
Слушай новината Слушай новината

Планирането на нови индустриални зони ще бъде със специален фокус върху Северозападна България.

Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет по време на конференция на тема „Потенциал и развитие на Враца и региона“, която се проведе днес в града. По думите му около 200 млн. лева финансиране за изграждане на индустриални паркове ще бъдат осигурени само по Националния план за възстановяване и устойчивост, като тези локации са инструмент за привличане на инвестиции в регионите.

„Община Враца разполага със сериозен потенциал за развитие на индустриални паркове, а идентифицираните над 10 терена са отлична локация за инвеститори от всякакъв мащаб и с разнородна дейност“, посочи Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет. Той допълни, че предстои в най-кратки срокове да бъде подновен Меморандума за сътрудничество между НК „Индустриални зони“ и община Враца, който е добра основа за партньорство и за привличане на повече инвеститори в региона. 

Министърът на икономиката: България ще се размине с рецесията, ще има рязък спад на инфлацията

„Данните показват, че след ковид пандемията, икономиката в областта вече е започнала своя стабилен ръст нагоре. Това се потвърждава от нарастващия брой на заетите лица в област Враца, които от началото на 2021 г. до септември 2022 г. са се увеличили с над 11 хиляди души“, каза още Стоянов. По думите му тези числа са знак за икономическото пробуждане в областта, но все още на дневен ред стоят важни въпроси свързани с трудовата заетост и възнагражденията в този регион.

Според икономическия министър в последните години община Враца е пример, че с проактивни действия и много работа регионът може да се превърне в един от положителните примери за Северозападна България. „Доказателство за това е и фактът, че до края на 2020 г. преките чуждестранни инвестиции в региона надхвърлят 120 млн. евро“, допълни още Стоянов.

Участие в днешното събитие, което се организира от „Euronews Bulgaria“, взеха кметът на община Враца Калин Каменов, представители на бизнеса, местната власт и др., съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
337 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
НА СЕЛСКАТА

2022.12.15 | 04:28

2
МАЙКА И ВЗИМАШЕ 1000 ЕВРО ПРЕДИ 20 ГОДИНИ ДА ГЛЕДА 1 БАБИЧКА, НЕ НА ЛЕГЛО! :) МАНГИТЕ ОТ РАДОМИР ИСКАТ 100 ЛЕВА НАДНИЦА ЗА ОБЩАК. ТИ КОЛКО ДАВАШ?
ТИК ВАТА

2022.12.15 | 04:26

1
И МОСТ ПОСТРОИ. Е, И? НЕКОЙ ДА СЕ ВЪРНА ОТ ИТАЛИЯ У СЕВЕРО ЗАПАДНАЛАТА КО ЧИНА? :) КВИ ЗАПЛАТИ ЩЕ ИМА В ТИЯ ЗОНИ БЕ, БЪЛГАРСКО ГО ВЕДО С ГО ВЕДО!

Добави коментар

Водещи новини