Печалбата на "Роснефт" е скочила до 7,2 млрд. долара въпреки санкциите

  • 15 септември 2022 13:02

  • 9191
  • 3
Печалбата на "Роснефт" е скочила до 7,2 млрд. долара въпреки санкциите
© Getty Images (архив)

Водещият руски производител на петрол "Роснефт" отчита растеж на чистата си печалба през първата половина на годината с 13 на сто до 432 милиарда рубли (7,22 милиарда долара), подпомогант от строгия контрол върху разходите. Това съобщи днес компанията, цитирана от Ройтерс.

Руските петролни групи се сблъскаха със западните санкции заради инвазията в Украйна, които спънаха глобалната им търговия и усложниха финансирането.

"Роснефт" бе подложен на безпрецедентен натиск от враждебни външни фактори и противозаконни санкции, каза в комюнике главният изпънителен директор Игор Сечин.

Русия стана свидетел на напускането на страната на западни компании след началото на така наречената от Москва "специална военна операция" в Украйна на 24 февруари. Би Пи (BP) обяви през февруари, че се е отказал от 19,75-процентния си дял в "Роснефт", информира БТА.

Екоактивисти искат спиране на проекти за нефт и газ

При все това руският гигант съобщи, че петролните му продажби през периода януари–юни са нараснали с 5,7 на сто на годишна основа, а дългът му се е понижил с 12 на сто спрямо началото на годината. 

Благодарение на високата оперативна ефективност и удачните управленски решения  ние сме в състояние да осигурим непрекъснатост на бизнеса  и да покажем стабилни резултати, заяви Сечин, който е дългогодишен съюзник на президента на Русия Владимир Путин.

На "Роснефт" се падаха около половината от петролните и газови резерви на Би Пи и една трета от производството на компанията. През юни Сечин заяви, че Би Пи продължава да е най-големият частен акционер въпреки обявеното оттегляне.

Сечин каза тогава, че дивидентите на Би Пи ще бъдат тарнсферирани в специални сметки, без да даде подробности. Русия наложи контрол върху капиталите и ограничи трансграничните трансфери на чуждестранна валута, за да устои на свързаните с  Украйна санкции. 

"Роснефт" предупреди, че има опасност от повишаване на цените на горивата в Германия

"Роснефт" съобщи днес, че Би Пи все още има право на част от над 441 милиарда рубли (7,4 милиарда долара) за 2021 г.

Финансовите резултати от първата половина на 2022 година са в резултат на стабилна основа за изплащане на междинни дивиденти и по-нататъшния растеж на общите плащания през 2022 година, се посочва в комюникето. 

"Роснефт" оповести, че производството на въглеводороди през първото полугодие е достигнало  еквивалента на 4,85 милиона барела петрол дневно, което е увеличение с  1,5 на сто спрямо същия период на миналата година в "сравним периметър", като се изключат пласираните през 2021 година активи.

Владимир Василев
9191 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
не въпреки, а

2022.09.15 | 13:38

1
благодарение на санкциите.
Бай

2022.09.15 | 14:14

2
Значи, Западът няма лошо отношение към Русия.
Бай

2022.09.15 | 14:15

3
Браво на Роснефт

Добави коментар

Водещи новини