Русия прибира 11 млрд. долара от продажба на дял в "Роснефт" на Китай и Индия

  • 20 юни 2016 14:53

  • 3064
  • 0
Русия прибира 11 млрд. долара от продажба на дял в "Роснефт" на Китай и Индия
© Getty Images/Guliver

Русия планира да продаде дял от 19,5 процента от "Роснефт" на Китай и Индия за 11 милиарда долара, информира агенция Блумбърг, цитирана от ТАСС.

Според източници Русия би предпочела обща сделка с двете страни, които са водещи по енергийно потребление в света.

Москва очаква да получи най-малко 700 милиарда рубли (11 милиарда долара) от продажбата, което ще бъде рекорд в приватизацията в страната, отбелязва Блумбърг.

Вкарването на две от трите най-големи азиатски икономики в "Роснефт" ще помогне на президента Владимир Путин да покрие бюджетни дупки и ще заздрави геополитическата му позиция, в момент когато конфликтите в Украйна и Сирия изостриха отношенията на Русия със САЩ и Европа. Освен това така може да бъде балансиран почти 20-процентовият дял на лондонската компания Би Пи (BP) в "Роснефт", отбелязва американската медия.

Китай и Индия са изразили публично интерес към дял от "Роснефт", което би укрепило позициите им в най-големия износител на енергоносители. Двете страни обаче не са обявили дали обмислят съвместна сделка.

На фона на съобщението акциите на "Роснефт" поскъпнаха с 2,46 процента до 328,5 рубли в днешната ранна търговия на борсата в Москва, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Константин Тодоров
3064 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини