Екоактивисти искат спиране на проекти за нефт и газ

  • 04 септември 2022 21:45

  • 1738
  • 2
Екоактивисти искат спиране на проекти за нефт и газ
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Екоактивисти прекратиха окупацията на тунел, прокопан под път в югоизточното английско графство Есекс, след 13 дни, съобщи Прес асосиейшън, предаде БТА.

Няколко участници в кампанията "Просто спрете петрола" се намираха в тунела под пътя "Сейнт Клемънс" в Грейс - ключов маршрут за доставка на петрол за близкия терминал - от 23 август, протестирайки срещу това, което те смятат за бездействие на правителството по отношение на климатичната криза. 

Активистите, които днес доброволно напуснаха тунела, настояват правителството да прекрати новите проекти за добив на нефт и газ във Великобритания.

"Роснефт" предупреди, че има опасност от повишаване на цените на горивата в Германия

"Просто спрете петрола“(JSP) съобщи, че протестиращите са били арестувани от полицията в Есекс.

Сам Джонсън, 39-годишен работник от Съфолк, който беше в тунела, каза: "През юли преживяхме 40-градусова жега за първи път в историята на Обединеното кралство и нашите аварийни служби не можаха да се справят. Само погледнете Пакистан - една трета от страната беше залята от катастрофални наводнения, а 33 милиона души бяха разселени. Това е реалността на климатичния колапс и той се случва тук, в Обединеното кралство, по целия свят и сега. Ето защо трябва да действаме сега", цитира думите му ДПА.

21-годишният Хавиер Гонзалес Тример, който също беше в тунела и каза: "Не мога да стоя безучастен и да гледам как нашето правителство позволява на печелившите енергийни компании да ни вкарват в бедност, да унищожават работните ни места и да опустошават климата. Няма да спра, докато правителството не се съгласи да прекрати строителството на нови нефтени и газови находища."

"Просто спрете петрола“ заяви, че от 1 октомври в Уестминстър ще организира това, което според него ще бъде "най-големият акт на гражданско неподчинение в историята на Обединеното кралство".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1738 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.09.05 | 09:42

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ
Джони

2022.09.05 | 00:39

1
То енергиина криза некви лалугери ще блокират веднага да им се ударят по 100 тояги наголо

Добави коментар

Водещи новини