Петролът поскъпва с 5% след блокиране на Суецкия канал от голям кораб

  • 24 март 2021 19:15

  • 1582
  • 0
Петролът поскъпва с 5% след блокиране на Суецкия канал от голям кораб
© gettyimages

Петролът поскъпва с около и над 5% по време на търговията в сряда, заличавайки голяма част от драматичния спад с близо 6% ден по-рано, след като голям кораб, превозващ контейнери блокира Суецкия канал, забавяйки по този начин преноса на петрол от Персийския залив през ключовия воден път.

Десет танкери, превозващи 13 милиона барела суров петрол, могат да се окажат пострадали от този инцидент, заяви в сряда фирмата за петролен анализ Vortexa, цитирана от БНР.

Петролът поевтинява с 4%

Приблизителният процент на изоставане от графика е с около 50 плавателни съда на ден и всяко забавяне, водещо до пренасочване, ще добави 15 дни към пътуването на петролните танкери от Близкия изток до Европа, добавиха от Vortexa.

Новината доведе до рязко обръщане на вчерашната негативна посока на петролните цени, като към края на европейската търговия в сряда фючърсите на петрола Брент поскъпват с близо 5% към $63,85 за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI с 5,5% към $60,90 за барел, отскачайки от 6-седмичните дъна, достигнати във вторник.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1582 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини