Петролът поскъпва след затваряне на петролни сондажи и рафинерии в Тексас

  • 16 февруари 2021 11:06

  • 815
  • 0
Петролът поскъпва след затваряне на петролни сондажи и рафинерии в Тексас
© Pixabay

Петролът продължава да поскъпва и в началото на търговията във вторник, тъй като ужасният студ в САЩ доведе до принудително затваряне на редица петролни кладенци и рафинерии в Тексас - американският щат с най-голямо производство на петрол, предаде БНР.

Студеното време в Съединените щати доведе до спиране в понеделник на работата на тексаските петролни кладенци и рафинерии и наложи ограничения върху операторите на тръбопроводите за доставка на суров петрол и на природен газ.

Изненадващото силно застудяване в Тексас накара доставчиците на електроенергия в щата да наложат ротационни прекъсвания на тока, оставяйки близо 3 милиона домове и фирми без електричество.

Тексас произвежда приблизително 4,6 милиона барела петрол на ден и е дом на 31 рафинерии, най-много от всеки друг щат на САЩ, според данните на Администрацията за енергийна информация.

Подкрепа за цените на черното злато оказва и информацията, че йеменската групировка Хути, приближена до Иран, е заявила, че е ударила летища в Саудитска Арабия с безпилотни летателни апарати. Това предизвиква опасения за доставките на най-големия износител на петрол в света.

Петролът най-скъп от 13 месеца насам

В същото време продължава и инвеститорския оптимизъм относно глобалното икономическо възстановяване на фона на ускорената ваксинация срещу Covid-19.

Всички това допринесе за поскъпване на петрола брент в началото на днешната търговия към ново 13-месечен връх от $ 63,70 за баел, преди да последва известна корекция назад към нива около $ 63,30 за барел.

Американският лек суро петрол WTI пък поскъпва с 0,7% към $59,90 за барел, след като през вчерашната търговия успя да нарасне над $60 за барел за пръв път от януари 2020 г., а по-рано днес достигна нов 13-месечен връх от $ 60,33 за барел.

Последвайте канала на

Novini.bg
815 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини