Петролът поевтинява с 4%

23 март 2021 15:06

Петролът поевтинява с 4%
© pixabay
731 0

Петролът поевтинява с 4% по време на търговията във вторник, тъй като новите строги противоепдемични мерки в Европа заради третата вълна на COVID-19 и бавният процес на ваксинация на стария континент подновиха инвеститорските опасения за по-слабо потребление на черното злато заради очертаващото се по-сдържано икономическо възстановяване в близките месеци.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през май се понижават 4% към нива малко под $62,00 за барел, като подобен спад бележат и фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през април, които се търгуват около $59,00 за барел, предаде БНР.

Петролен гигант с рекорден срив на печалбата

"Континентална Европа затяга противоепидемичните мерки и по този начин допълнително ограничава мобилността", отбеляза германската банка Commerzbank и допълни: "Това вероятно ще окаже негативно влияние върху търсенето на петрол".

"Нарастването на случаите на коронавирус в континентална Европа, където разпространението на ваксини е болезнено бавно, поставя под съмнение възобновяването на пътуванията в региона. Наред с други неща, това вреди на прогнозите за търсенето на суров петрол", посочи пазарният анализатор в ThinkMarkets.

Късно снощи властите в Германия, която е най-големият потребител на петрол в Европа, взеха решение за удължаване на настоящия локдаун в страната до 18-и април и поискаха от немските граждани да си останат вкъщи по време на Великденската ваканция (между 1-ви и 5-и април), за да бъде ограничена третата вълна на коронавирусната пандемия. Това решение дойде, след като от събота близо една трета от французите влязоха в едномесечен локдаун след скок на COVID случаите в Париж и в редица части от Северна Франция. В същото време американският долар поскъпва спрямо останалите водещи валути, което оказва допълнително негативно влияние върху петролните цени. Тъй като цените на петрола са в долари, поскъпването на американската валута оскъпява петрола за притежателите на други валути и това води до поевтиняване на черното злато спрямо зелените пари.

Мая Йорданова
731 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини