Гледай на живо

Ще успее ли ЦСКА - София да си върне самочувствието срещу Ботев Враца?

Корабът "Евър Гивън" вдигна котва, след като беше задържан от Египет за близо 100 дни

  • 07 юли 2021 15:14

  • 1534
  • 0
Корабът  "Евър Гивън" вдигна котва, след като беше задържан от Египет за близо 100 дни
© Getty images (архив)

Контейнеровозът "Евър Гивън", който блокира движението през Суецкия канал за шест дни през март и беше задържан от Египет за около 100 дни, днес вдигна котва, след като Кайро се споразумяха с японския корабособственик да ги обезщети, предаде АФП, цитирана от БТА.

Гигантският плавателен съд с капацитет 200 000 тона задръсти движението по канала на 23 март, което създаде сериозни проблеми за международната морска търговия и причини на Египет значителни финансови загуби.

Египет ще освободи танкера "Евър Гивън"

"Евър Гивън" стоеше закотвен в Голямото горчиво езеро в средата на Суецкия канал от 29 март, когато движението по канала беше възстановено.

Журналист на АФП съобщи днес, че контейнеровозът се движи на север към Средиземно море.

В неделя египетските власти съобщиха, че е постигнато споразумение за обезщетение, но не разкриха за каква сума са се договори страните след неколкоседмични преговори.

Според Администрацията на Суецкия канал задръстването на ключовия за търговията морски път е причинило на Египет загуби от 12 до 15 милиона долара на ден. В този период бяха блокирани общо 422 кораба, натоварени с 26 милиона тона стоки.

Голям товарен кораб блокира Суецкия канал

Валери Зайцев
1534 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини