Инвеститорите вярват в стабилността на еврозоната

  • 02 март 2021 14:54

  • 1324
  • 1
Инвеститорите вярват в стабилността на еврозоната
© gettyimages

Ситуацията в еврозоната остава стабилна и спокойна, показват резултати от последното проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix. Индексът, измерващ вероятността за разпад на еврозоната (индекс EBI – Euro Breakup Index), се повиши през февруари до 4%, след като през януари удари рекордно дъно от 3,5%. Това означава, че едва 4% от анкетираните инвеститори виждат някаква заплаха за разпад на еврозоната, предаде БНР.

Индексът EBI достигна рекорден връх от цели 73% през юли 2012 г. - в разгара на дълговата криза в региона на единната валута, след което започна трайно да се понижава, достигайки в началото на настоящата година рекордно дъно от 3,5 на сто.

Спад на германския износ за Великобритания с 30% след официалния Брекзит

Влизането в Европейския фискален съюз, както го формулира през миналата седмица в Бундестага германският финансов министър Олаф Шолц по повод разискванията относно планираното емитиране на общ дълг от Европейската комисия, вероятно също допринася за тази много малка вероятност за разпадане на еврозоната. Според Шолц издаването на общ дълг чрез комисията на ЕС е решителна стъпка към европейски фискален съюз.

Взаимовръзките, съгласно законодателството за отговорността в еврозоната, стават все по-дълбоки и по-сложни. Освен това се проправя път за данъците на ниво ЕС. Всичко това засилва възприемането на еврозоната като съюз на отговорността и следователно дори правителствената криза в Италия не може да изнерви инвеститорите. Трябва обаче да се подчертае, че в лицето на новия президент Марио Драги, бивш ръководител на ЕЦБ, е намерено идеалното решение на правителствената криза от гледна точка на пазарите.

Надеждите, че "Супер Марио" ще успее да постигне отдавна необходимите структурни реформи в Италия, са във всички случаи големи, посочва последното проучване на Sentix. Сред страните с най-голяма вероятност за излизане от еврозоната отново е водеща Италия, но вероятност за подобен ход се оценява на едва 2,4% и в никакъв случай не е тревожна.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1324 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
123

2021.03.03 | 06:59

1
А БЕДНИТЕ ЕВРОПЕИЙЦИ ДАЛИ ВЯРВАТ В ТОВА

Добави коментар

Водещи новини