Атанас Пеканов: Няма да се стигне до забавяне на влизането ни в еврозоната

  • 26 май 2021 08:24

  • 1574
  • 6
Атанас Пеканов: Няма да се стигне до забавяне на влизането ни в еврозоната
© Кадър БТВ

Най-голямата чест е да служиш на родината. Приех поканата да стана вицепремиер, защото съм работил на академично ниво и се занимавам точно с тези теми  евентуален фискален съюз, евро и т.н. Важно е младите хора да бъдат представени, затова реших  да стана част от служебния кабинет. Това заяви служебният вицепремиер по управлението на европейски средства Атанас Пеканов в студиото на сутрешния блок на БТВ.

В стратегическия съвет той информира президента по теми като еврозоната. Винаги е труден преходът между академичната сфера и политиката според Пеканов.

„Бях негативно изненадан, че планът не е готов. Има доста коментари, по които работим. Планът е под формата на чернова. Има критики по въпроси като енергетиката – че нямаме амбиция към извършването на зеления преход, в социалната сфера, както и в няколко по-малки сфери“, каза вицепремиерът.

Вицепремиерът по управление на евросредствата с критика към Плана за възстановяване

Под думите му е важно обвързването на парите с реформите в ЕС: „Някои икономисти смятат, че ЕС не трябва да дава пари за реформи, а те да се случват така или иначе. В плана е заложено точно това. Важно е да изпълним критериите, които сме заложили сега. В него има 12 компонентна. Заложени са реформи във висшето образование. Общо има 36 реформи“.

Като лични приоритети, които трябва да се засилят в плана, той посочи науката и образованието. Трябва да се гарантира, че преходът към цифровизация ще достигне до българските ученици. Като друг свой приоритет посочи икономиката.

„Ние се надяваме в рамките на нашия мандат да бъде подаден планът. Доста сложно решение. В момента, в който го подадем, има възможност да получим 13% от 12,6 млрд.“, каза Пеканов.

Той коментира, че планът адресира дългосрочните последици от пандемията и не може да бъде таргетиран конкретен засегнат сектор като туристическия.

„Еврозоната е важна. Все още не сме достигнали до приемане на еврото, но следващата стъпка е да влезем в еврозоната. Това е нормална стъпка и трябва да се случи в следващите години“, категоричен беше вицепремиерът.

Според него сега сме в нова фаза от пандемията и трябва да се предприемат нови мерки за стимулиране на икономиката: „Важно е да се помогне на засегнатите бизнеси, а на другите не. Средствата трябва да достигнат до онези фирми, които до вчера са работили добре, но днес не могат заради кризата“.

Novini.bg
1574 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Madelineztgna

2021.05.27 | 09:01

6
М­­­л­­­а­­д­­­а­­ ­­м­о­к­­р­­­а­ ­­у­ч­­е­­н­­и­­­ч­­к­­а­ ­­ч­­у­­­к­­­а­ ­­ ­­­W­ ­­W­­­ ­­W­ ­­.­­ ­B­ ­­G­­ ­­­1­­­ ­7­ ­.­ ­C­­­ ­L­­ ­­­U­ ­B
Brendappnea

2021.05.26 | 15:18

5
М­­­л­­­а­­­д­а­­­ ­м­­о­­­к­р­а­­ ­­­у­ч­­е­н­и­ч­­­к­­­а­­ ­­ч­­у­­к­­а­­­ ­­ ­­­W­ ­­W­­ ­W­­­ ­­­.­ ­­­B­ ­­­G­­­ ­­1­ ­­­7­ ­­­.­­­ ­­­C­­­ ­­­L­­ ­­­U­­­ ­­B
ima takav idiot

2021.05.26 | 10:38

4
toia pak odkade doide?
wtf!?!?!??!

2021.05.26 | 09:39

3
тоя комсомолец ли е или юпи!?
Бай Васо Сърбеца

2021.05.26 | 09:09

2
Ей Зубър да го духаш, еврокенефската зона е пагубна за Родината, убихте лева помияри, подлоги

2021.05.26 | 09:00

1
БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРОЗОНАТА ДОКАТО Е РУСОФИЛСКА ДЪРЖАВА С ПРАВИТЕЛСТВО И ПРЕЗИДЕНТ РУСОФИЛИ И КОМУНИСТИ И БИВШИ МУТРИ.

Добави коментар

Водещи новини