ЕЦБ отчита стабилен растеж на кредитирането в еврозоната през декември

29 януари 2021 14:30

ЕЦБ отчита стабилен растеж на кредитирането в еврозоната през декември
© gettyimages
362 0

Паричното предлагане в еврозоната нарасна с по-бързи темпове през декември 2020 г. при стабилен растеж и банковите заеми за частния сектор, показват последни данни на Европейската централна банка.

Паричната маса (индексът М3) в еврозоната нарасна през декември с цели 12,3% след повишение с 11% през ноември. По този начин растежът на паричната маса се задържа далеч над важното целево ниво на ЕЦБ за повишение с 4,5%, отговарящо на мандата на централната банка за ценова стабилност в рамките на еврозоната, съобщава БНР.

ЕЦБ: 9 банки от еврозоната "са изяли" капиталовите си буфери по време на пандемията през 2020 г.

Що се отнася до динамиката на кредитите, данните на ЕЦБ показват, че банковите кредити за граждани на еврозоната нараснаха през декември с 9,6%, а тези за държавното управление скочиха с 22,2% спрямо година по-рано. В същото време годишният ръст на кредитите за частния сектор се увеличи през декември до 5,3% от 5,0% през предходния месец.

Отпуснатите на домакинствата заеми се увеличиха през декември с 3,1%, запазвайки темпото на растеж от предишния месец, докато годишният темп на растеж на банковите кредити за нефинансовите компании се ускори до 7,0% от 6,9% през ноември.

Въпреки че кредитирането на нефинансови компании се увеличи незначително през декември, то не се доближи до обемите, наблюдавани през месеците март, април и май на 2020 г. - по време на първия Covid локдаун в Европа. Според редица анализатори, икономическите перспективи са твърде несигурни, за да могат фирмите да взимат заеми към момента за осъществяване на големи инвестиции.

Мая Йорданова
362 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини