Как да изберем готварска печка

  • 20 декември 2020 10:07

  • 1900
  • 4
Как да изберем готварска печка
© Pixabay

За някои хора готвенето e изключително приятно занимание. За други то е по-скоро задължение, отколкото хоби. И в двата случая домашно приготвеното ястие е доста по-разумно и удачно решение от поръчването на готова храна. За да е така обаче са нужни поне няколко уреда, сред които на челно място стои готварската печка.

Ако в момента сте в процес на избор на първата си печка или пък искате да замените старата, добре е да сте подготвени за този не особено сложен, но много важен избор.

Видове готварски печки

Макар че я приемаме почти за даденост, не трябва да забравяме, че готварската печка е изключително важен уред. Стойността му нараства дори още повече, ако държите да приготвяте собственоръчно храната си и обичате да експериментират с нови рецепти, защото без нея това трудно може да се случи.

Нека оставим за момент цената настрана и само отбележим, че добрата печка не е просто уред, а дългогодишна инвестиция, полезна за цялото семейство. С избора на качествен уред повишавате и качеството си на живот, а също и пестите енергия. Няколко са основните видове готварски печки:

• Свободностоящи – добре познатата на всеки класическа фурна с най-дългата сред кухненските уреди история;

• Вградени – пестящи пространство и с не по-малко функции от традиционните свободностоящи фурни;

• С електрически котлони;

• С газови котлони – съвременните модели предлагат безопасно и безпроблемно стартиране чрез термоелектрическо запалване;

• Със стъклокерамичен плот – с добър външен вид, тъй като не се набиват на очи, и лесни за поддръжка и почистване.

Дизайн и функционалност

Съвременните модели готварски печки предлагат разнообразие от функции, дизайн и материали на изработка. Някои видове се предлагат с прибиращи се бутони или с още по-иновативните сензорни бутони. При тях механичните елементи на таблото за управление са ограничени до минимум и удобството е на по-високо ниво.

Вътрешността на уреда може да включва различни опции, като подвижни рафтове, съдове, решетки, вградени или подвижни панели, както и допълнителни рафтове за кухненска посуда. Функциите на съвременните фурни не се ограничават единствено до обикновено печене. Често те предлагат опции като размразяване, затопляне, грил, обдухване с вентилатор, самопочистване на вътрешността с помощта на вода и други.

Как да изберем готварска печка

На първо място при тази покупка стои идеята за дългосрочност. Все пак, едва ли планирате след година-две отново да купувате нова готварска печка. Целта е този уред да бъде максимално дълго време на Ваше разположение.

Важно е предварително да прецените в каква степен и за какви цели ще използвате бъдещата си придобивка. В случай че не сте от любителите на домашно приготвената храна или просто нямате време за готвене, но въпреки това искате кухнята Ви да е отлично оборудвана, добре е да ограничите избора си до модели, които предлагат предимно основни функции. В такъв случай можете да си спестите ненужния разход на средства за допълнителни екстри и функции, които не бихте използвали.

Размерът е важен, тъй като всяка кухня е индивидуална. Преценете колко място можете да отделите, след което се спрете на най-удачния за Вас вариант.

От гледна точка на енергоспестяване съвременните електрически уреди са конструирани така, че да пестят възможно най-много енергия за домакинството. За по-разумно електропотребление се ориентирайте към модели с клас А.

 

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
1900 4

Коментари 4

Добави коментар
КОКО

2020.12.20 | 12:26

4
Разгледайте упътванията за ел.уреди на бето
Аз

2020.12.20 | 12:08

3
Неясна статия с подвеждащо заглавие!
Дърводелец

2020.12.20 | 10:57

1
Толкова много думи и в крайна сметка нищо.
1213

2020.12.20 | 11:26

2

Добави коментар

Водещи новини