5 съвета за начинаещи инвеститори

  • 07 март 2024 14:30

  • 322
  • 1
5 съвета за начинаещи инвеститори
© Freepik

Реалността е, че инвестирането крие значителни рискове, особено за начинаещите, тъй като все още не знаят за какво да внимават или какво да следят.

Но с правилните знания и подход те може да положат усилия и да сведат тези рискове до минимум.

В тази статия може да разгледате някои съвети, похвати и стратегии, които да насочат началните ви стъпки към постигане на инвестиционните ви цели.

1. Първо изяснете целите си

Въпреки че може да звучи очевидно, определянето на целите ви е от решаващо значение, както ще потвърди всеки опитен инвеститор. Стремите ли се към бърз растеж на капитала или имате за цел да изградите портфейл, който да генерира пасивен доход за ранно пенсиониране? Тези цели изискват противоположни подходи – съответно активно и пасивно инвестиране.

Различните цели и срокове изискват различни стратегии. Инвестирането в облигации или пенсионни сметки като IRA (индивидуални пенсионни фондове) или 401(k) изисква минимални усилия и представлява минимален риск, но е свързано с по-дълго чакане за възвръщаемост. Обратно, краткосрочната търговия с акции може да даде резултати в същия ден, но изисква активно участие и носи по-висок риск.

2. Избирайте финансовите си активи разумно

След като сте определили целите си, помислете за средствата за постигането им – а именно за вида на активите, в които ще инвестирате.

Обикновено портфейлите се изграждат чрез брокерски сметки, като най-често срещаните инвестиционни активи са акции, взаимни фондове и ETF-и. В днешно време множество платформи предлагат разнообразни предимства, съобразени с вашите цели.

Експерт: Не влизайте в крипто с идеята за бързо забогатяване

За по-прости и не толкова сложни инвестиционни цели, като например инвестиране в растеж, можете да изберете робот-консултант, който може да се похвали с по-ниски такси и да автоматизира задачи като ребалансиране.

3. Определете бюджетен лимит

От съществено значение е да определите и да се придържате към бюджетните си ограничения, за да избегнете прекомерни разходи. Влизането във високолихвен дълг може да ерозира потенциалната възвръщаемост, което води до низходяща спирала на натрупване на дългове. Освен това съществуват различни инвестиционни подходи, включително еднократни инвестиции и усредняване на разходите в долари (DCA). За пенсионните сметки отделянето на 15% от дохода ви е стандартна насока, но можете да започнете и с едва 1%, в зависимост от целите и ресурсите ви.

4. Оценявайте поносимостта си към риск чрез диверсификация

Както беше споменато по-рано, различните подходи са свързани с различни нива на риск. Активната търговия на фондовата борса е свързана с по-голям риск, отколкото инвестирането в държавни облигации, но също така предлага по-висока потенциална възвръщаемост.

Следователно е препоръчително да диверсифицирате портфейла си, като включите различни активи, за да намалите риска и да оптимизирате възвръщаемостта. Диверсифицираният портфейл се справя по-добре със загубите и ви позволява да увеличите потенциалната възвръщаемост. Да претърпите загуба на част от инвестицията си е много по-малко опустошително, отколкото да заложите всичко на един актив, само за да видите, че той се проваля.

Златото е добра инвестиция в следващите 10-15 години, но не е застраховано

5. Редовно наблюдавайте и ребалансирайте портфейла си

Вашето инвестиционно пътешествие не приключва с формулирането на стратегия и придобиването на активи. Пазарите са променливи и условията се променят с течение на времето. Това, което може да е било ефективно миналия месец, може да се окаже безполезно след шест месеца.

От съществено значение е периодично да преразглеждате стратегията си и да коригирате портфейла си в зависимост от променящите се нужди или пазарните промени. Макар че някои активи може да изискват по-често наблюдение от други, активното ангажиране с портфейла ви е полезно във всички случаи, пише cryptodnes.bg. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
322 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.07 | 17:09

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---->> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини